Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona o radu

Severina za referendum: Ja sam radničko dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sindikati počeli su na Trgu bana Josipa Jelačića, uz podršku Severine, akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR).

Sindikati do 23. lipnja trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa kako bi natjerali vlast na raspisivanje referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a, koji bi, po ocjeni sindikata, mogao uništiti sustav kolektivnih ugovora.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

>> Sindikati traže hitan sastanak s premijerkom

Osim sindikalnih čelnika i Severine akciju, koja će se u iduća dva tjedna provoditi diljem Hrvatske, poduprli su i čelnici nekih političkih stranaka, poput Dragutina Lesara, predsjednika Hrvatskih laburista - stranke rada. Severina je pozvala sve javne osobe da iskoriste svoj utjecaj u javnosti kako bi podržali akciju za zaštitu radničkih prava.

'Nadamo se da će Vlada ispoštovati naše očeve i majke'

Osim sindikalnih čelnika i Severine akciju su danas poduprli i teatrologinja Mani Gotovac te čelnici nekih političkih stranaka, poput Dragutina Lesara, predsjednika Hrvatskih laburista - stranke rada. Severina je pozvala sve javne osobe da iskoriste svoj utjecaj u javnosti kako bi podržali akciju kojom se štite radnička prava.

'Dajem podršku kao dijete iz radničke obitelji i za radnike koji se truju azbestom. Nadam se da ih sindikati neće iznevjeriti u pregovorima s Vladom, nego će ispoštivati naše majke i očeve', izjavila je Severina okupljenim novinarima.

Pridružili smo se akciji zato što bi predloženim izmjenama ZOR-a svaki hrvatski radnik u prosjeku ostao bez šest dana godišnjeg odmora, 300 kuna mjesečno putnih troškova i 300 kuna mjesečno dodatka na plaću zbog radnog staža, ustvrdio je Dragutin Lesar.

Dajem podršku kao dijete iz radničke obitelji i za radnike koji se truju azbestom. Nadam se da ih sindikati neće iznevjeriti u pregovorima s Vladom, nego će ispoštivati naše majke i očeve Prikupljanje potpisa podržali su i predstavnici HSP-a dr. Ante Starčevića, Zelene liste i SRP-a, a iako su najavili potporu akciji, na Jelačićevu trgu nisu se pojavili predstavnici SDP-a.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić zbog toga je prozvao predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ironično primijetivši kako mu je 'drago što je ovdje vidio Zorana Milanovića pa očekuje da će i on dati neku izjavu'.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević naglasio je kako zajednička akcija svih sindikalnih središnjica šalje jasnu poruku građanima da svojim potpisom potvrde sindikalno protivljenje neprihvatljivim izmjenama ZOR-a.

Sindikati će učiniti sve da prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma uspije, a nakon toga više ništa u Hrvatskoj neće biti isto, poručio je Matijašević.

Sindikalni čelnici na jučerašnjem sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorili su jednotjedne pregovore o Vladinu prijedlogu izmjena ZOR-a, a za to vrijeme Kosor se obvezala da zakonski prijedlog neće biti uvršten na dnevni red Hrvatskog sabora. Sindikalci su danas ponovno ustvrdili da se pregovarati mora, ali će paralelno prikupljati potpise kako bi osnažili svoju poziciju, a to je čvrsta odluka da ovakve izmjene ZOR-a ne smiju proći.

U izmjenama se predlaže da prava iz kolektivnog ugovora vrijede još samo šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Također se omogućuje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme.

Time Vlada želi slomiti sustav kolektivnog pregovaranja, a poslodavcima omogućiti masovno otkazivanje kolektivnih ugovora i jednostrano uvođenje pravilnika o radu, tvrde sindikalci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene