Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove nas subote očekuje podjednak broj vozila koji će krenuti prema moru, ali i onih koji će se nakon završetka odmora uputiti svojim kućama.


Spremate li se ovog vikenda na put? Svakako onda pročitajte što donosi Hrvatski autoklub, gdje se i kada očekuju gužve, odnosno savjete kako ih - bude li moguće - izbjeći.

Vezani članci Advent u Zagrebu Veseli adventski vikend je pred nama: Hoće li vrijeme pokvariti ugođaj? Gužve Zbog prometne nesreće na A1 vozi se u koloni

Također imajte na umu da Hrvatski hidrometeorološki zavod najavljuje lijepo vrijeme tijekom vikenda, uz ugodne ljetne temperature, u unutrašnjosti tek povremenu umjerenu naoblaku.

Prenosimo priopćenje HAK-a u cijelosti

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na hrvatsku obalu, a budući da je to ponedjeljak, mnogi će iskoristiti produženi vikend za odmor.

Također, vjernici iz Hrvatske pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati.

Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

PROMETNA PROGNOZA

Jačanje prometa u smjeru mora, očekujemo u petak, 12. kolovoza, kada će dio građana, nakon kraja radnog vremena krenuti kako bi izbjegli subotnje gužve.

Ove nas subote, 13. kolovoza očekuje podjednak broj vozila koji će krenuti prema moru, ali i onih koji će se nakon završetka odmora uputiti svojim kućama.

Mnogi od njih naći će se na naplati Lučko na ulasku na autocestu A1 gdje očekujemo najveće gužve i zastoje tijekom cijele subote iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i to iz smjera čvora Jankomir i čvora Buzin.

Već tijekom prijepodneva očekujemo kolone na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kao i na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj koje će potrajati cijeli dan.

Pojačanog prometa bit će na svim glavnim cestovnim pravcima: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, u oba smjera, A4 Zagreb-Goričan također u oba smjera, te A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

U nedjelju, 14. kolovoza i ponedjeljak, 15. kolovoza, pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti.

Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekujemo čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Mađarskom (Goričan), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Duža čekanja očekujemo na ulasku na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom.

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina i Valbiska-Merag, te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će u petak, 12. kolovoza od 15 do 23 sata, u subotu, 13. kolovoza od 4 do 14 sati, u nedjelju, 14. kolovoza od 12 do 23 sata, te u ponedjeljak, 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... 

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa. (HAK)

Na ulazak u Hrvatsku iz Slovenije se čeka najmanje pola sata

Slovenski prometni servisi objavili su popodne da je zbog nesreća na dva mjesta usporen promet između Brezovice i Vrhnike prema Ljubljani.

Zbog prometne nezgode promet na cesti Izola - Seča na slovenskoj obali odvija se jednosmjerno, a za ulazak u Hrvatsku preporučuju se manji prijelazi jer se na većima čeka od pola do jedan sat.

Na slovenskoj strani tunela Karavanke u smjeru Austrije duga je kolona vozila koja je u jednom trenutku bila dugačka 6 kilometara, a gužve na autocesti primjetne su i na potezu između Kranja i Bleda. (Hina)

Na ulazak u Sloveniju preko graničnog prijelaza Macelj-Gruškovje čeka se oko 45 minuta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju