Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO NAS OČEKUJE?

POČEO PRODUŽENI VIKEND Gužve moguće, ali zato vrijeme neće iznevjeriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove nas subote očekuje podjednak broj vozila koji će krenuti prema moru, ali i onih koji će se nakon završetka odmora uputiti svojim kućama.

Spremate li se ovog vikenda na put? Svakako onda pročitajte što donosi Hrvatski autoklub, gdje se i kada očekuju gužve, odnosno savjete kako ih - bude li moguće - izbjeći.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Splitu Ljeto je uranilo Već uskačemo u kratke rukave? Prognostičar Nove TV otkriva kakvo nas vrijeme čeka u nadolazećim danima Kolona - 3 Stvara se i mnogo smeća Kaos na cesti - Kilometarske kolone i višesatno čekanje izluđuju vozače i mještane: "Što Vlada čeka s obilaznicom?"

Također imajte na umu da Hrvatski hidrometeorološki zavod najavljuje lijepo vrijeme tijekom vikenda, uz ugodne ljetne temperature, u unutrašnjosti tek povremenu umjerenu naoblaku.

Prenosimo priopćenje HAK-a u cijelosti

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na hrvatsku obalu, a budući da je to ponedjeljak, mnogi će iskoristiti produženi vikend za odmor.

Također, vjernici iz Hrvatske pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati.

Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

PROMETNA PROGNOZA

Jačanje prometa u smjeru mora, očekujemo u petak, 12. kolovoza, kada će dio građana, nakon kraja radnog vremena krenuti kako bi izbjegli subotnje gužve.

Ove nas subote, 13. kolovoza očekuje podjednak broj vozila koji će krenuti prema moru, ali i onih koji će se nakon završetka odmora uputiti svojim kućama.

Mnogi od njih naći će se na naplati Lučko na ulasku na autocestu A1 gdje očekujemo najveće gužve i zastoje tijekom cijele subote iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i to iz smjera čvora Jankomir i čvora Buzin.

Već tijekom prijepodneva očekujemo kolone na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kao i na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj koje će potrajati cijeli dan.

Pojačanog prometa bit će na svim glavnim cestovnim pravcima: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, u oba smjera, A4 Zagreb-Goričan također u oba smjera, te A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

U nedjelju, 14. kolovoza i ponedjeljak, 15. kolovoza, pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti.

Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekujemo čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Mađarskom (Goričan), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Duža čekanja očekujemo na ulasku na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom.

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina i Valbiska-Merag, te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će u petak, 12. kolovoza od 15 do 23 sata, u subotu, 13. kolovoza od 4 do 14 sati, u nedjelju, 14. kolovoza od 12 do 23 sata, te u ponedjeljak, 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... 

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa. (HAK)

Na ulazak u Hrvatsku iz Slovenije se čeka najmanje pola sata

Slovenski prometni servisi objavili su popodne da je zbog nesreća na dva mjesta usporen promet između Brezovice i Vrhnike prema Ljubljani.

Zbog prometne nezgode promet na cesti Izola - Seča na slovenskoj obali odvija se jednosmjerno, a za ulazak u Hrvatsku preporučuju se manji prijelazi jer se na većima čeka od pola do jedan sat.

Na slovenskoj strani tunela Karavanke u smjeru Austrije duga je kolona vozila koja je u jednom trenutku bila dugačka 6 kilometara, a gužve na autocesti primjetne su i na potezu između Kranja i Bleda. (Hina)

Na ulazak u Sloveniju preko graničnog prijelaza Macelj-Gruškovje čeka se oko 45 minuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene