Lezbijska grupa Kontra, udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske predale su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja definiciji braka.


Udruge su jutros pred Ustavni sud došle zajedno, ondje razvili gay zastavu i transparent na kojem je pisalo: 'Ne referendumu'. Nakon toga su ušli u Ustavni sud kako bi predali zahtjev.

Vezani članci Slika nije dostupna Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv' Slika nije dostupna Udruge reagirale na PROPUST Ustavnog suda: Zaboravili su na naš prijedlog

'Predali smo Ustavno sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma jer smatramo da se referendum ne bi smio održavati o pitanjima koja su u sferi ljudskih prava i zato od Ustavnog suda tražimo da se izjasne o tome', rekla je Sanja Juras.

Podsjetimo, potpise za održavanje referenduma prikupila je Građanska inicijativa 'U ime obitelji', a inicijativu je poduprlo više od 740 tisuća građana.

>> FOTO Predan i 2. zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Današnje podnošenje prijedloga za ocjenom ustavnosti treće je nakon donošenja saborske odluke o raspisivanju referenduma. Jučer su predstavnici Udruge Zagreb Pride, CroL i Centar za građansku hrabrost predale Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene, a u ponedjeljak to su učinile građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje'.

1. prosinca građani Republike Hrvatske izaći će na referendum na kojem će se odlučivati o pitanju: 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook