Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić u Bruxellesu

'Važno je da se ustavne promjene u Hrvatskoj izglasaju, manje je važno kada će to biti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić danas je rekla kako je manje bitno kada će se ustavne promjene izglasati, bitno da se one izglasuju.

'Važno je da se ustavne promjene u Hrvatskoj izglusaju, manje je važno hoće li to biti u prosincu ili siječnju, a slučaj Josipa Perkovića rješavat će se po zakonu i u jednom i u drugom slučaju', izjavila je u utorak u Bruxellesu prva potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa" Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tipična domaća priča Provjerili smo je li Hrvatska spremna za preuzimanje predsjedanja EU, evo što smo otkrili

'Za promjene ustave potrebna je dvotrećinska većina i vjerujem da će one stranke koje su originalno podržale promjene to i učiniti, da se radi samo o pitanju trenutka, a ne i o odustajanju od promjena. Mislim da ćemo doći do toga da imamo većinu, a hoće li se to postići prije Nove godine ili poslije to u ovom trenutku ne mogu reći jer danas nisam bila u Zagrebu', rekla je Pusić, koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica.

Ona je istaknula važnost ustavnih promjena, pogotovo onog dijela kojim se reguliraju pravila za oržavanje referenduma.

Predsjednik se narugao HDSSB-u: Slatko su me nasmijali! Mislim da im se smije i cijela država!

HDSSB je u utorak najavio da traži produljenje javne rasprave u ustavnim promjenama i nakon Nove godine, čime bi propao plan da se ustavne promjene izglasaju u petak, kako je bilo predviđeno.

Na pitanje što će se dogoditi s Josipom Perković ako ustavne promjene ne budu izglasovane prije Nove godine, ministrica Pusić je rekla: 'sve po zakonu, ako se promjeni i ako se ne promjeni ustav ići po zakonu, jer tu postoji zakon i međunarodne obveze'.

Od početka sljedeće godine stupa na snagu zakon o provedbi Europskog uhidbenog naloga, kojim se ukida ograničenje da će Hrvatska po tom nalogu ispunjavati samo za ona djela koja su počinjena nakon kolovoza 2002. godine. Ustavnim promjenama planira se ukinuti zastara za teška ubojstva, što bi otvorilo mogućnost da se Perkoviću sudi u Hrvatskoj. Perkovića putem Europskog uhidbenog naloga traži Njemačka zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene