Vatrogasci spašavaju ljude iz vatre i vode, i drugih pogibeljnih situacija, ali brojni su i primjeri spašavanja životinja, od kojih je najpoznatiji i najčešći spuštanje mačke iz krošnje drveta, no spašavali su i iguane, majmune pa i zmije.

Galerija Vatrogasci i životinje - 1 Vatrogasci i životinje - 2 Vatrogasci i životinje - 3 +4 Vatrogasci i životinje - 4

"Građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike žurnih službi čiji se rad prvenstveno bazira na gašenju požara i treba naglasiti kako gotovo da i nema intervencije u kojima ne sudjeluju vatrogasci: od poplava, potresa, sanacije posljedica nevremena, pandemije do spašavanja prilikom prometnih nesreća... A jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja", podsjetili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice uz Svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada.

Posebno oprezno u požaru treba pristupiti preplašenoj stoci

Takve intervencije, kažu, spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke.

"Tu treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma", naglasili su.

Kako su istaknuli, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova.

Vatrogasci također sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte te ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište.

Kanaderi na servisu - 1 Stižu novi kanaderi? Božinović: ''Jednostavno i o tome moramo voditi računa, a to je najskuplji dio opreme''

"Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. No, treba spomenuti i kako su vatrogasci zabilježili spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje (i za vatrogasce)", istaknuli su.

Psi su i članovi vatrogasnog tima

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice posebno su naglasili da u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina te da imaju licenciranih 17 vatrogasnih timova s potražnim psima koji djeluju od Slavonije do juga Dalmacije.

Ilustracija Kako će kriza utjecati na kućne ljubimce? ''Kada živo biće primite u svoj život, ono je s vama i u dobru i u zlu''

"Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno", izvijestili su iz HVZ-a te dodali da su vatrogasni timovi, po novom, osposobljeni i za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Stipe Ćulum i njegove koze UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Očaj među stočarima: "Ovo je već deseti put ove godine da mi je vuk zaklao koze"

Podsjetili su također da u Varaždinu djeluje Muzej hrvatskog vatrogastva koji je "dog friendly" još od 2016., a vatrogasci su se uključili i u kampanju Prijatelja životinja "Obitelj na more, a psi na ulicu?" u kojoj su upravo vatrogasci bili zaštitna lica te su podržali zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje, kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju