Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor poručila SDP-u

'Vaša politika neće uspjeti obezvrijediti rad Vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevremenih izbora neće biti i neće uspjeti vaša politika obezvrjeđivanja rada vlade, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor SDP-ovim saborskim zastupnicima, koji nju i njezinu vladu od jutra u Saboru prozivaju za nesposobnost i neučinkovitost.

'Prijevremenih izbora neće biti jer vaš program ponižavanja i obezvrjeđivanja rada vlade i predsjednice vlade, to je program koji neće uspjeti. Prijevremenih izbora neće biti, ne zato što bi ih se bojali, nego zato što bi ugrozili završetak pregovora s EU do kraja godine i ne bi se provele vladine mjere za očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta', naglasila je Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 4. prosinca Slovenci na isti dan kao i Hrvati izlaze na izbore Slika nije dostupna Zahtjevi za prijevremene izbore Slovenski predsjednik pozvao stranke na suzdržanost

'Vaš program se svodi na 'Živjela juha', a iz toga možemo iščitati da bi se samo povećala proizvodnja rezanaca i grincajga', poručila je SDP-ovcima, čiji je predsjednik Zoran Milanović nedavno u Koprivnici izjavio da je počela kuhati juha iz koje SDP kreće u izbornu pobjedu. Kosor je izrazila uvjerenje da će njezini ministri, nakon današnjeg aktualnog prijepodneva, još snažnije i bolje prisegnuti poslu za gospodarski oporavak Hrvatske i izlazak iz krize, naglasivši da SDP-ovi napadi vladu nisu nimalo obeshrabrili, već suprotno.

'Doživljavam vas kao inspiraciju, i još žešće ću, do posljednjeg daha, raditi i boriti se protiv korupcije bez obzira o kome se radi, je li kaznena prijava podnesena protiv nekoga iz SDP-a, HDZ-a ili neke druge stranke. Dosljedno i bez ostatka u provedbi vladinih mjera', istaknula je premijerka. Izrazila je uvjerenje da će joj i SDP-ovci na kraju mandata čestitati na upornosti i ustrajnosti te na postignutim rezultatima. 'A onda ćemo izaći na izbore', poručila je Kosor.

Zastupnici SDP-a sva su svoja pitanja u aktualnom prijepodnevu uputili njoj, prozivajući vladu da odbacuje njihova rješenja koja bi građanima trebala pomoći u krizi, a sama ne nudi ništa. Premijerka im je na to uzvraćala kako njihovi pokušaji da ponize nju i vladu neće uroditi plodom.

'Koliko god me nastojali poniziti i povrijediti, omalovažiti rad mene i vlade, mi dobivamo sve više snage, pouzdanja i potpore ljudi", kazala je Kosor, koja nije imala precizne podatke o broju domaćinstava koja nisu u stanju otplaćivati stambeni kredit, što je od nje zatražio Mario Habek (SDP). 'U ovom trenutku nemam te podatke, ali znam da se teško živi', kazala je premijerka, ističući kako vlada čini sve kako bi osnažila gospodarstvo. Ponovila je da je vlada donijela niz mjera koje će gospodarstvu osigurati 10 milijardi kuna.

Habek je uzvratio podatkom da je trenutno pod ovrhom 630 kuća i stanova. Podsjetio je da je SDP prije godinu dana predložio prolongaciju otplate stambenih kredita. "Vi ste to odbili, a sami niste ponudili nikakvu zaštitu za te ljude", spočitnuo je Habek premijerki. Njegovoj stranačkoj kolegici Brankici Crljenko zasmetalo je smijanje ministra financija Ivana Šukera u klupi, dok je iznosila podatke o nelikvidnosti.

Crljenko je podsjetila da je gospodarstvo prošlu godinu završilo s nelikvidnošću od 27 milijardi kuna te ustvrdila da tvrtke u državnom vlasništvu duguju ukupno 11 milijardi kuna. 'Gospodarstvo je na rubu propasti, 317 tisuća je nezaposlenih, što znači da je četvrtina građana gladna kruha', kazala je Crljenko, optuživši premijerku da ne radi ništa kako bi pomogla tim ljudima. 'Sve ovo za vas je velika igra, koja dobro nasmijava ministra Šukera', rekla je.

'Nećete i ne možete postići to da nama u vladi ili bilo kojem građaninu zabranite bilo što, pa i pravo na smijeh i radost", uzvratila je Kosor, što su HDZ-ovi zastupnici popratili pljeskom. Davora Bernardića (SDP) zanimalo je, pak, jesu li točna nagađanja da je u HŽ-u 4000 radnika viška. Ustvrdio je da je ministar prometa Božidar Kalmeta odgovoran za nesreće na prugama i najavu štrajkova na HŽ-u, jer su izostala ulaganja u infrastrukturu, a premijerku je upitao do kada ga misli štititi.

>> Prijevremeni izbori ili ne, pitanje je sad

Kosor je uzvratila kako ne misli da će ovu godinu obilježiti štrajkovi na željeznici. "Ovo je bilo 15-minutno upozorenje, a ni to se nije trebalo dogoditi", rekla je. Bernardiću je uzvratila da je ove godine planirano ulaganje u željezničku infrastrukturu od 780 milijuna kuna te da će vlada to i ispoštovati, "za razliku od SDP-ove vlade, koja je u 2001. planirala ulaganje od 1,4 milijarde kuna , od čega je realizirano svega 18,8 posto". Ustvrdila je i da je u željezničku infrastrukturu HDZ-ova vlada uložila 201 posto više nego SDP-ova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene