Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevi za prijevremene izbore

Slovenski predsjednik pozvao stranke na suzdržanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je pozvao političke snage u državi na suzdržanost u izjavama, kako se nepotrebno ne bi produbljivala postojeća kriza vlade.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, čiji su Liberalni demokrati (LDS) glavni koalicijski partner Socijalnim demokratima (SD) predsjednika vlade Boruta Pahora u sadašnjoj manjinskoj vladi, u srijedu je zbog potencijalnog korupcijskog skandala dala neopozivu ostavku, što je ponovno izazvalo zahtjeve oporbenih stranaka da što prije dođe do prijevremenih izbora, umjesto održavanja redovnih za godinu dana.

Regirajući na nastalu situaciju, predsjednik Tuerk je u četvrtak u izjavi za javnost naveo da je ostavka Katarine Kresalk bila 'logičan' potez, te da očekuje da će premijer Borut Pahor ubrzo parlamentu predložiti novog kandidata za taj ministarski položaj. No, kako se parlament još dva tjedna nalazi na redovitoj godišnjoj stanci, a prva njegova sjednica mogla bi biti tek krajem kolovoza, Tuerk je političke stranke koje pozivaju na što skorije održavanje prijevremenih izbora pozvao na suzdržanost.

'Zbog financijske neizvjesnosti u svijetu, te političkih dilema pred kojima stoji Europska unija, u Sloveniji su potrebni promišljenost i sabranost pri donošenju odluka. Zato političke stranke pozivam da se suzdrže od izjava i postupaka koje bi bile izazvane emocijama ili motivirane izbornim potrebama', naveo je Tuerk u izjavi.

Budući da su vladajuću koaliciju lijevog centra zbog političkih nesuglasica i kontroverzi oko strukturnih reforma prethodnih mjeseci napustile dvije stranke, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i liberalna stranka Zares, te povukle svoje ministre u vladi, slovenski komentatori u četvrtak ocjenjuju da vlada koja u parlamentu ima 33 od 90 zastupnička mjesta neće preživjeti do redovitih izbora sljedeće godine i da bi prijevremeni izbori mogli biti održani krajem ove godine.

Kabinet predsjednika vlade Boruta Pahora potvrdio je u četvrtak da je Pahor primio pismenu ostavku dosadašnje ministrice koja sve dok o njenoj ostavci ne bude obaviješten parlament na zasjedanju nastavlja obavljati svoje dužnosti. Zbog osmodnevnog roka u kojemu parlament mora održati takvu sjednicu nakon ostavke nekog ministra, u Pahorovu kabinetu smatraju da bi izvanredna sjednica parlamenta mogla biti sazvana oko 25. kolovoza.

To znači da bi je predsjednik parlamenta Pavel Gantar trebao sazvati u vrijeme parlamentarne stanke koja inače traje do 1. rujna, što bi bio prvi takav slučaj. Parlament bi inače na novom zasjedanju ujesen trebao izabrati i novog predsjednika parlamenta budući da je Gantar kao član stranke Zares koja se povukla iz vlade prošlog mjeseca i sam podnio ostavku koja stupa na snagu čim bude izabran novi predsjednik parlamenta. (Hina)

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene