Vaš glas posjetio je najmanji grad na svijetu.

Galerija


Na upit gledatelja otišli smo provjeriti priču o kako ju je sam nazvao 'Aleji srama'. Naime, značajno, turističko i kulturno dobro Aleja glagoljaša, zapušteno je i porušeno, a na godinu ga posjeti 60 tisuća ljudi. Pitamo se tko je za to odgovoran?

U spomen glagoljici, 11 spomenika čini čast prvom slavenskom pismu. Staza do vidikovca Grgura Ninskog je nestala.

Ulazna vrata su nekad bila ravno s terenom, kao i sva normalna vrata na kući, ali neka su se spustila.

Vidi se po temeljima da su spomenici izokrenuti, staza je od bijelog šljunka bila pola metra širine, nasipana lijepo utabana.

''Spomenik je totalno okrenut i zalijepljen krivo, znači nema se mogućnosti više popraviti'', rekao je Robert Prodan.

Ploče kojima je bio popločen, sad se mogu skinuti. Potporni zid u svoj svojoj dužini je popustio i pao na cestu. Kamenje je uklonjeno, zid ''visi''.

Stanovnici Huma složni su, popravci su neophodni. Još davno stvari su funkcionirale drugačije. Narod se okupio nekoliko puta godišnje i čistio, popravljao i uređivao. Danas je to posve druga priča.

''Svi su spomenici su na privatnim parcelama i tu nastaje problem nitko neće održavat privatne parcele'', rekao je Aleksandar Merlak, predsjednik udruge Hum.

Grad Buzet papirnato nema upravljanje nad spomenicima. Međutim uređuju, kažu, prema svojim mogućnostima.

'Konkretno o ovom problemu mi nažalost nismo dobili nikakvu dojavu ni našem komunalnom redarstvu ni komunalno poduzeće'', rekla je Ana Pernić, zamjenica gradonačelnika Buzeta.

Šteta da nema dogovora. Aleju samo na godinu posjeti više od 60 tisuća ljudi. Obaviješteno je i Ministarstvo kulture. Do zaključenja priče nismo dobili odgovor kako riješiti ovaj problem, ali ga očekujemo idućih dana.

Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr