Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivo je liječili

Vapaj očajne majke: 'Ja sam rodila zdravo dijete, a oni su mi je uništili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je priča o Dariji Šimunov. 2006. godine u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica su joj rekli da boluje od multiple skleroze. No, bila je to kriva dijagnoza.

Nakon testova u Hrvatskoj i Njemačkoj, prošle godine je utvrđeno da ustvari boluje od neuroborelioze, bolesti koju prenose krpelji zaraženi bakterijom Borreliom burgdorferi.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Slika nije dostupna KASNI POČETAK LIJEČENJA Oboljeli od MS-a traže hitne izmjene diskriminirajućih kriterija za liječenje

Ta bolest se odgovarajućom antibiotskom terapijom, u prvoj fazi, uspješno liječi.

Neko je vrijeme primala i interferon i kortikosteroide. Bolest joj je, uz pogrešnu terapiju, teško oštetila organizam.

'Mislim da su idioti... Mislim, nemam pojma kako da elaboriram svoje mišljenje o njima. Mislim da su jadni', kaže nesretna Darija.

U veljači 2009. godine je imala težak pad. I od tada je prikovana za krevet. ' S osam mjeseci zakašnjenja je operirala kičmu. Prof. Demarin mi je dala usmenu ispriku da su pogriješili', kaže Darijina majka Tanja.
Bez obzira na bolest Darija se nije predavala. Diplomirala je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu.

Posljednje ispite polagala je u kolicima, a prosjek ocjena joj je 4,8.

'Moj život je od Boga jednako vrijedan kao i Vaš. Ne vidim tko je imao pravo oduzeti mi to pravo', smatra Darija.

KBC Zagreb reagirao na tekst o Dariji Šimunov

No, agonija tu ne prestaje. Majka tvrdi da su im u KBC-u Zagreb odbili liječenje. 'Doktorica kada ju je vidjela je rekla – ah, što bi ti htjela, pa ti si ionako gotova. Da bi sada dok sam bila prošli mjesec zbog drugog problema za Dariju, doživjela slično iskustvo', prepričava Tanja Šimunov.

Zbog ovog će slučaja u KBC Zagreb biti poslana i inspekcija. 'Medicinsku dokumentaciju još nismo dobili te pozivamo majku ovim putem da nam to što prije dostavi, ne bi li mogli poslati kontrolu i vidjeti o čemu se radi i tražiti očitovanje od onih koji su u krajnjoj liniji i prozvani', kaže glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut.

Odgovora iz KBC-a Zagreb te iz Hrvatske liječničke komore ni danas nismo dobili. 'Strašno mi je teško, jer ja sam rodila zdravo dijete. Oni su mi je uništili', u suzama je za Dnevnik Nove TV rekla Darijina majka.
'Doktori su me pokušali pokopati nekoliko stotina puta. Nisu uspjeli, čega bih se bojala?', kaže Darija.

Najveći Darijin neprijatelj je vrijeme. Njezino stanje je ozbiljno i hitno treba liječničku skrb.

Liječnici u klinici Ragniz u Grazu su proučili njezine nalaze i zaključili da joj mogu sanirati kralježnicu. Sanirali bi i mjehur, jer Darija ima problema s povratom mokraće i oštećenjem bubrega.

Dijagnostika i liječenje u Grazu stoje 20.000 eura. Darija i njezina majka Tanja taj novac ne mogu same prikupiti.

HZZO je spreman platiti liječenje u inozemstvu samo ako naši liječnici kažu da se u Hrvatskoj potrebna medicinska skrb ne može provesti.

Novac za pomoć može se uplatiti na njezin račun - Darija Šimunov IBAN:HR3424840083211151757 (RBA).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene