Danas je za Hrvatsku povijesni dan. Dobili smo trećeg predsjednika.


Ivo Josipović je naslijedio na jednoj od najvažnijih funkcija Stjepana Mesića. Prvi put smo bili svjedoci predsjedničke smjene vlasti u Hrvatskoj. Pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda Josipović je svojom čašću prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje" Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

>> Josipović: Vrijeme je da svatko od nas počne mijenjati sebe

>> Europa pozdravila lijevo orijentiranog Josipovića

>> Građani: Nadamo se da će se brinuti za obične ljude

>> Što sve Josipović sada može?

>> U prvim redovima: Na inauguraciji i Sanader

>> 'Josipović će razbiti toplinu koju je Mesić uspostavio'

Prisegnuvši na Ustav RH, Josipović se obvezao da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Svečanu prisegu je, u pratnji supruge Tatjane i kćerke Lane, završio riječima 'Tako mi Bog pomogao', a potom je prisegu i potpisao.

Na svečanost inauguracije stiglo je 600 odabranih gostiju, a sve su pripreme, kao i generalna proba završene još jučer. Na Mrkovu trgu je i premijerka Jadranka Kosor - s Josipovićem će se službeno sastati sutra, evo njezinih prvih dojmova.

'Već smo se dogovorili da ja dođem na Pantovčak, kako bismo održali prvi službeni sastanak i ja ću predložiti da ti sastanci budu redoviti, barem jednom mjesečno. Očekujem da će ta suradnja biti dobra, konstruktivna, iskrena i otvorena, kako bismo gradili mostove između Pantovčaka i Markova trga', kaže premijerka Kosor.

Dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić na inauguraciju je sa svojom suprugom Milkom došao kao posljednji uzvanik, a prije no što je zauzeo mjesto u prvome redu gledališta, zadnji je put kao vrhovni zapovjednik prošao kraj postrojenih vojnika  Počasne zaštitne bojne u tzv. tihom prijavku. Svečanosti nazoči deset šefova država iz regije i srednje Europe, sedamdesetak državnih izaslanstava te izaslanstva devet međunarodnih organizacija.