Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što očekujemo od novog predsjednika

'Josipović će razbiti toplinu koju je Mesić uspostavio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što građani Hrvatske mogu očekivati od dolaska Ive Josipovića na čelo države? Kakve nas promjene očekuju?

Po mišljenju političkog analitičara Davora Paukovića, od Ive Josipovića možemo očekivati ono što je bila nit vodilja u njegovoj predsjedničkoj kampanji, a to su borba za pravednost i borba protiv korupcije. 'To će sve biti na deklarativnoj razini. Josipović u svojim nastojanjima može vršiti pritisak preko medija i preko sastanaka s premijerkom Kosor te putem djelovanja tajnih službi. No, konkretno, on može učiniti vrlo malo u stavkama koje su obilježile njegovu kampanju', zaključio je Davor Pauković.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

'Ivo Josipović je znatno distanciraniji od Stjepana Mesića i on će razbiti ovaj vid topline koju je Mesić tijekom 10 godina uspostavio i koja ga je nekada koštala', tvrdi politički analitičar Davor Gjenero. 'Sjetimo se samo onog incidenta sa Slovencima kada je Mesić rekao da bi pozvao vatrogasce da ih pošpricaju. Takve riječi od Josipovića nikada nećemo čuti, on će puno manje istupati i puno pažljivije birati sugovornike. Ivo Josipović nikada se neće navući u prepirke s Dodikom ili Jeremićem, a Mesiću se to često znalo događati', pretpostavlja Gjenero.

Ne posjeduje Mesićevo političko iskustvo

'Josipović nema politički instinkt takve snage kakav posjeduje Mesić niti ima takvo političko iskustvo. Zapravo, ne znam uopće koga bi mogao istaknuti da ima takav politički instinkt kao što ga ima Mesić i to je njegova velika prednost', kaže Gjenero. Objašnjava kako Ivo Josipović ulazi u sasvim drugačiju političku arenu nego kao što je to bio slučaj s Mesićem prije 10 godina. 'Sada imamo manje - više konsolidiranu političku arenu, nema više neizvjesnosti, on je sada čelu siromašne i zapuštene, ali ipak normalne države koja nije krizna, države koja više nije divlja i koja nije u rukama čudnih sila', kaže Gjenero.

Davor Gjenero pretpostavlja kako se Ivo Josipović neće dati 'uvući' u sukobe s Dodikom i Jeremićem, što Mesiću nije bilo strano Politički analitičar Damir Grubiša misli kako dolaskom Josipovića na čelo države dobivamo predsjednika koji se dobro razumije u funkcioniranje svih državnih institucija. 'On će biti odličan korektiv i osoba koja će garantirati provedbu odluka', smatra Grubiša koji drži da je u ovoj fazi veoma važno da institucije države funkcioniraju u svojim okvirima i da nema istupanja.

'Ivo Josipović je nedavnim upozorenjem kako je u slučaju uhićenja prosvjednika u Varšavskoj ulici ipak primijenjena pretjerana sila pokazao kako će se ponašati kada postane predsjednik države. Na diskretan je i dostojanstven način upozorio i ukazao, nije se pravio da ne vidi i nije prešutio. Upravo je tako pokazao da će Republika Hrvatska po prvi put dobiti jamca djelovanja političkog sustava, to je najpozitivnija stvar koja će se dogoditi Josipovićevim dolaskom. Radi se u formuli uobičajenoj u Njemačkoj, Austriji i Italiji, a koja će kod nas tek zaživjeti', tvrdi Grubiša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene