Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budžet: 50 milijuna kn

Što sve Josipović sada može?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović konuzumirat će ustavne ovlasti temeljem Ustava izmijenjenog 2000. godine. Zemlja je tada ukinula polupredsjednički, a uvela paralamentarni sustav.

Predsjednik nema ovlasti kao američki ili francuski mu kolega, ali ima veće ovlasti od, primjerice, slovenskog ili češkog predsjednika. Ipak, mnogi smatraju da će osim ovlasti u Josipovićevom madnatu biti važan i stil koji će imati. I po tome će biti uvažavan ili kritiziran. Što ga čeka ovdje na Pantovčaku, u kojem će provoditi najviše vremena, te kako ured funkcionira novi šef države već je imao priliku provjeriti.
Predsjednički kabinet, iz kojeg će voditi državu, spreman je za nove zadatke. Ivo Josipović će iz njega donositi neke od najvažnijih državnih odluka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Na Pantovčaku su održani brojni sastanci. Josipovićevi prethodnici su one najzanimljivije sastanke, za znatiželjne novinare najčešće zatvarali. Predsjedničku rezidenciju, koja mu je postala nova adresa, dijelit će s oko 30-ak državnih dužnosnika i stotinjak službenika. Uz savjetnike, tu je i tehničko osoblje: vrtlari, kuhari, cvjećari, krojači, koji bi se trebali brinuti da sve bude na svom mjestu. Ove godine iz proračuna imaju gotovo 50 milijuna kuna na raspolaganju. A Mesićev nasljednik, iako s bitno manjim ovlastima, itekako je važan faktor u državi. Što budući predsjednik može i smije  te kad je njegovo mišljenje važno ili odlučujuće? Evo samo dio
onoga što kaže Ustav: U dogovoru s premijerkom  odlučuje o osnivanju diplomatske mreže u inozemstvu, postavlja i smjenjuje diplomate. U inozemstvu zastupa hrvatske interese.

Predsjednik Republike, Vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga, pa je i njegov glas o tim pitanjima neizostavan. Imenuje i razrješuje vojne zapovjednike, dodjeljuje odlikovanja, a na temelju saborske odluke objavljuje rat i zaključuje mir. Imenuje mandatara, temeljem odnosa snaga u Saboru, raspisuje izbore, pokreće promjene Ustava. Pred njim prisežu suci Ustavnog suda, imenuje i prvog čovjeka Vrhovnog suda. Prvi čovjek Pantovčaka s Vladom kadrovira i u tajnim službama. U Banskim dvorima može predložiti sazivanje sjednice Vlade o pitanjima, koje on smatra važnima, kao što može i preispitivati zakone. Može predsjednik upozoriti i na korupciju, ponuditi izlaz iz gospodarske krize, ali ne može to i provesti. Sve ovo samo je mali dio onoga, što znači biti predsjednikom. Za Josipovića i njegovu obitelj sasvim drugi život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene