Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20.000 ljudi na ulicama

DEMONSTRACIJA SILE HRVATSKE VOJSKE Generali poručili: 'Yes, we can!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečani mimohod na zagrebačkim ulicama početak je proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Oluja'.

Ulicama glavnog grada Hrvatske danas je prodefiliralo najbolje što hrvatska vojska ima. Spektaklu je svjedočilo oko 20.000 građana koji su se složili kako su danas vidjeli nešto nevjerojatno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završno uvježbavanje OVAKO ĆE TO IZGLEDATI Pogledajte svu silu vojnika i tenkova - 'Jako smo 'nabrijani'' Slika nije dostupna Idu na mimohod PRIPREME U PUNOM JEKU U Hrvatsku stiglo 12 novih haubica

Mimohod je otvoren kulturno-umjetničkim programom u kojem se posebno istaknula dvanaestogodišnja Riječanka Mia Negovetić koja je dobila čast s klapom Sv. Juraj pjevati hrvatsku himnu.

Tri MiG-a predvođena legendarnom kockicom preletom iznad Zagreba su označili početak mimohoda u kojem smo vidjeli i povijesne postrojbe kao i naše ratne gardijske brigade.

Akrobatska skupina Krila Oluje bila je zaslužna za spektakl na nebu iznad metropole.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

19:15 - Pjesmom 'Moja domovina' završen je svečani zagrebački mimohod.

19:00 - Zagrebačkim ulicama prodefelirao je i mehanizirani postroj kojeg čine pripadnici, motorna vozila te naoružanje i vojna oprema Gardijske motorizirane brigade. U njemu sudjeluje 166 pripadnik brigade s 61 motornim vozilom.

18:50 - Akrobatska skupina 'Krila Oluje' izvela je svoj svjetski poznati performans na nebu iznad Zagreba.

18:40 - Nakon povijesnih postrojbi ulicama Zagreba prošla je pješadija OSRH-a. MUP-a o DUZS-a.

18:30 - Generali Vrbanac i Stojković koji za Dnevnik Nove TV komentiraju mimohod preplavljeni su emocijama. 'Mi u Hrvatskoj možemo reći 'Yes we can', poručio je general Stojković.

18:25 - Mimohodom prolaze povijesne postrojbe predvođene sinjskim alkarima koji ove godine obilježavaju 300. godišnjicu postojanja.

18:20 - Posebne ovacije izazvala je postrojba branitelja Vukovara, grada heroja.

18:15 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izdala je zapovijed za početak mimohoda kojeg su otvorili počasni plotuni s travnjaka ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke te preletom tri MiG-a 21. MiG-ove predvode piloti Ivan Selak i Ivica Ivandić u legendarnoj kockici.

18:00 - Prethodno samom mimohodu održava se kulturno umjetnički program kojeg su otvorile Slavonske kraljice. Posebno dirljiva bila je hrvatska himna u izvedbi mlade Mije Negovetić.

17:40 - Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović obilazi vojni postroj koji će sudjelovati na mimohodu. Kolona je duga oko četiri kilometra. Ovacije građana izazvala je poljubivši hrvatsku zastavu.

17:30 - Mimohod za Dnevnik Nove TV komentirajugenerali komentatori Vrbanac i Stojković zajedno s reporterima Mislavom Bagom i Andrijom Jarkom.

17:00 - Završne pripreme za zagrebački mimohod pri samom su kraju. Proslavi se pridružio i general Mladen Markač koji je priliku iskoristio za fotografiranje s vojnicima, a stigao je i general Ante Gotovina.

U 18 sati na zagrebačkim ulicama počeo je svečani mimohod kojim će Hrvatska obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije 'Oluja'.

Nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović zapovjedi 'Neka mimohod krene' Vukovarskom ulicom proći će kolona duža od 4 kilometra u kojoj će sudjelovati 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Ne propustite danas izravan prijenos sa svečanog događaja iz Zagreba i Knina UŽIVO od 17 sati na Novoj TV, Dnevnik.hr i putem aplikacije Dnevnik.hr-a za iPhone i Android.

Posebna atrakcija biti će šesteročlana letačka skupina 'Krila Oluje', a u sklopu umjetničkog programa himnu 'Lijepa naša' izvest će 13-godišnja Mia Negovetić koju će pratiti Klapa Sv. Juraj HRZ-a

'Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska, skupili se, našao se svatko sa svojim - moga tate nema…'

Mimohodom, koji će zatvoriti MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počinje obilježavanje velikog datuma u hrvatskoj povijesti. Prije 20 godina, 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava. To je omogućilo 200 tisuća vojnika koji su sudjelovali u operaciji.

Današnja svečanost će se pratiti i u drugim zemljama. Akreditiralo se ukupno 350 novinara, od čega 30 stranih. Njih 14 je iz Srbije, a ostali su stigli iz Francuske, Njemačke, Italije, Slovenije, Crne Gore i BiH.

Sliku s mimohoda u cijeli svijet će poslati agencija Reuters.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene