Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veselje nazočnih građana i dužnosnika, veliki vatromet, trube, bengalke s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije, svečano je u utorak navečer otvoren i u promet pušten Pelješki most. Redovan promet mostom počeo se odvijati nakon ponoći.

Galerija Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 1 Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 5 Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 4 +31 Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 3

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske nakon 300 godina povezan s ostatkom zemlje, počela je na odmorištu Komarna "Fanfarama 304" skladatelja Mateja Meštrovića, skladbom posebno napisanom za ovu prigodu nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva skladba "Neka prođu".

Nakon Europske himne "Oda radosti" te himne RH "Lijepa naša domovino" iznad mosta preletjelo je pet zrakoplova akrobatske skupine "Krila oluje", a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta.

Krila Oluje

Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 1 Krila oluje iznad Pelješkog mosta - 1 Foto: Igor Kralj/Pixsell

Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 1 Krila oluje iznad Pelješkog mosta - 3 Foto: Igor Kralj/Pixsell

Tijekom programa prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

U sklopu programa Hrvatsko glazbeno društvo "Sveta Cecilija" s Korčule izvelo je "Morešku", Klapa Sveti Nikola pjesmu "Neretva je sveto blago", klapa "Kaše" potpuri pjesama Đele Jusića, a "Lado Electro" izveo je "Lepi valcer", Luka Šulić i Dubrovački simfonijski orkestar izveli su pjesmu "Galeb i ja", Ansambl Sveti Blaž "Zvona moga grada", a Roko Radovan i Dubrovački simfonijski orkestar pjesmu "To je tvoja zemlja".

Nazočnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Vlade i resorni ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Kao izaslanica predsjednice Europske komisije obratila se potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a video porukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom se nazočnima obratio državni vrh - predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Uslijedila je "Himna slobodi", a u finalu njezinog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili "Nevera" s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Najviši dužnosnici potom su otišli do početka mosta koji je potom blagoslovio biskup Dubrovačke biskupije Roko Glasnović.

Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 1 Državni vrh tijekom blagoslova Pelješkog mosta Foto: DNEVNIK.HR

Uzvanici su potom u Komarni dočekali motocikliste braniteljskih postrojbi te prve automobile s Brijeste.

Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 1 Bajkeri 1. i 4. gardijske brigade prolaze Pelješkim mostom Foto: Igor Kralj/Pixsell

Redovan promet mostom počeo se odvijati nakon ponoći.

Dodajmo da su kamere zabilježile i rukovanje premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića prilikom Milanovićeva dolaska na most. 

Vatromet na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta - 1 Rukovanje premijer Plenkovića i predsjednika Milanovića Foto: DNEVNIK.hr

U velikoj FOTO GALERIJI pogledajte neke od najboljih trenutaka otvaranja mosta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju