Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorenje Pelješkog mosta

Milanović citirao mnogima omiljenu pjesmu i održao emotivan govor: "Držimo se zajedno, budimo pri ruci jedni drugima"

Predsjednik je u svojem govoru pozvao na jedinstvo, a govor je završio pjesmom Vice Vukova "Tvoja zemlja".

Zoran Milanović održao je govor na otvorenju Pelješkog mosta

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno"

"Mostovi su na prvom mjestu djela konkretnih ljudi. Projektanti i graditelji najzaslužniji su za ovu ljepotu. No, niti jedan most nije samo zasluga graditelja. Čestitam svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ostvari ova plemenita težnja. U dosezanju ključnih hrvatskih ciljeva mnogi su dali svoje živote, zdravlje.

Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj pravih ljudi nije oslobodio jug Hrvatske. Ovo je podsjetnik da ne zaboravimo te ljude. Pelješki most podignut je u interesu hrvatskih ljudi, i nikad na štetu BiH", kazao je predsjednik Zoran Milanović u govoru na ceremoniji.

 "Ovaj most je na dobrobit svih ljudi. Most građen sa suprotnim motivima popustio bi kad tad pod teretom vlastite besmislenosti", naglasio je. 

"Nikad nam ništa nije poklonjeno. Nikad nam ništa neće biti poklonjeno. Pelješki most najvećim dijelom financiran je iz europskih fondova. Ali to je zapravo naš novac koji smo skupo platili", kazao je Milanović.

"Ususret neizvjesnoj jeseni, držimo se zajedno, budimo pri ruci jedni drugima. Nikad nećemo misliti isto o svim stvarima i ne trebamo. Ne bi ni valjalo. Sva razilaženja, međutim, ne smiju nas niti tren odvratiti od služenja općem dobru. Nijednog svog čovjeka ne smijemo ostaviti na vjetrometini. Vjera da u teškim trenucima nećemo biti prepušteni sami sebi i da ćemo se boriti jedni za druge bi nas kao sugrađane i kao naciju trebalo povezivati jednako čvrsto kao što će Pelješki most povezivati hrvatski teritorij", rekao je Milanović i pozvao na jedinstvo, citirajući pjesmu Vice Vukova: "To je tvoja zemlja, tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu na kršu tom."

"S tom vjerom živjeli i živjela Hrvatska", rekao je za kraj. 

Reakcije na govor

Na pitanje kako je doživio Milanovićev govor u kojem on predviđa tešku jesen te poručuje da se moramo držati zajedno, premijer Andrej Plenković rekao je kako se zna da će jesen biti ozbiljna te da ćemo se "morati svi stisnuti". Kazao je da on to govori stalno. 

"Mislim da smo svi bili sretni da smo skupa svi tu. Ima momenata kad se može. Bitno je da je most tu", rekao je premijer.

"Ne bih rekao da je ovo neki novi početak, ali je točka koja je jako značajna jer smo ostvarili sve velike ciljeve, ali moramo graditi državu dalje", dodao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako je činjenica da nas čeka teška jesen.

"Što prije počnemo razmišljati o tome i praviti planove, tim bolje", rekla je.    

Kako je izgledalo svečano otvaranje Pelješkog mosta iz minute u minutu pogledajte >>OVDJE

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene