Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kome se javiti

POČELA OBNOVA U ovoj kući potrebe za grijanjem još nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč niskim temepraturama u novoobnovljenim kućama grijanje nije potrebno.

U Zagrebu su, uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, obnovljene i prve obiteljske kuće. Prošle godine to nije bilo moguće, jer se građani nisu mogli prijaviti samostalno.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Dino Goleš i Slaven Hojski - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Kada ćemo imati kompletnu sliku Sabora i kako prolazi glasanje u dijaspori? "Imali smo zanimljiv slučaj u Dohi u Katru gdje je bila pješčana oluja"

Posljednjih tjedan dana potrebe za grijanjem nema. I to zbog dobre izolacije i novih prozora.

'Već sad vidim da će biti uštede sigurno, jer pričao sam vam o grijanju. Evo, danas još nisam upalio grijanje. Kuća je stara više od 150 godina. A zvučna izolacija, evo ne čujemo sa ceste više automobile, kao što smo prije čuli', rekao je Ivica Jankek iz Zagreba.

Jedna je ovo od prvih obiteljskih kuća u Zagrebu koja je započela s energetskom obnovom uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša.

Greenpeace: Za 13 milijardi eura Hrvatska može potpuno prijeći na vlastite izvore energije

'Za razliku od prošle, 2014. godine, kada nažalost, Gradska prava Grada Zagreba nije imala sluha javit se na Fondov natječaj, ove godine je Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva zajedno s Fondom promjenilo program, gdje se građani mogu javiti izravno nama. Znači, ne moraju se javljati kroz grad, kroz općinu, kroz županiju', objasnio je Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Gospodina Ivicu obnova je stajala 95 tisuća kuna. Država će mu vratiti 38 tisuća kuna.

'A krovište ćemo na proljeće. Priznali su samo fasadu i prozore. A to ćemo na godinu, itako nemamo novaca sad', kazao je gospodin Jankek.

Osječko - baranjska županija prednjači po energetskoj obnovi objekata. Slijedi je Vukovarsko - srijemska, pa Sisačko -moslavačka. A najmanje obnovljenih je u Šibensko - kninskoj.

'Svaki čovjek koji ima dovoljno novaca da plati uredno svoj račun za plin ili grijanje, taj ima novaca i taj je sposoban obnoviti svoju kuću za ne veći novac od onoga što danas izdvaja, s obzirom da je ulaganje u energetsku učinkovitost samo po sebi isplativo', dodao je direktor Fonda za zaštitu okoliša, Sven Muller.

Fond će s najmanje 40 posto obnovu objekata subvencionirati sve do 2020. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene