Svaka peta kuna u proračunu dolazi iz turizma, a sezonskih radnika i ove će godine nedostajati od 15 do 20.000. Resorna ministarstva manjak bi nadoknadila domaćim, a poslodavci stranim radnicima. No tko će doći raditi na Jadran kada su na Zapadu plaće i dvostruko veće?

Galerija


Resorno ministarstvo održalo je konferenciju "Turistički djelatnik" na kojoj se raspravljalo kako privući radnu snagu u turistički sektor. Dok ministri turizma i rada ove sezone računaju na domaće nezaposlene radnike, a manje na inozemnu snagu, iz Gospodarske komore i Udruge poslodavaca poručuju da država prije svega mora raditi na poboljšanju radnih uvjeta. Uvoz radnika je, kažu, neizbježan, no to nije trajno rješenje već gašenje požara.

Vezani članci Grafika broja privatnih iznamljivača (Foto: Dnevnik.hr) Je li turistička sezona podbacila? "Još uvijek nije alarmantno, no kod privatnih iznajmljivača je nešto drugačija situacija" Ministar turizma Garri Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) Put do apartmana otežan turistima diljem zemlje, a ministar turizma kao da živi u paralelnom svemiru

Većina hotela i restorana na Jadranu vrata će otvoriti uoči Uskrsa. Očekuje se da će u turizmu nedostajati između 15 i 20 tisuća sezonskih radnika. Vlada je za strance osigurala 15.611 dozvola, dvostruko više nego lani. Ipak, resorni ministri nadaju se da će većinu radnika namiriti iz bazena domaćih nezaposlenih radnika.

''Želio bi da kvote budu jedna od rezervnih opcija, ali moguća'', rekao je Gari Capelli, ministar turizma. ''Kvote ove godine smo povisili, ali nadamo se i držimo palčeve da se neće u potpunosti iskoristiti'', kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

''Imamo gotovo 100 tisuća nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenih i teško je uopće očekivati da su to ljudi koje možemo staviti u tržište rada'', kazao je Luka Barilović, predsjednik HGK-a. ''Ako gledamo jednu Austriju kojoj nedostaje drastično radne snage, ali njihove plaće su značajno bolje, onda je pitanje zašto netko iz okruženja bi došao raditi u Hrvatsku, a ne bi odmah otišao raditi u Austriju'', rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.
 
U kuhinjama u Austriji sezonci imaju plaću od 12 do 25 tisuća kuna na mjesec. Ta zemlja zato i ima 90 tisuća stranih radnika u turizmu što je 40 posto. Hrvatska je i dalje tek na oko 5 posto. No, Vlada dugoročno ne razmišlja o uvozu radnika u toj mjeri, već o stvaranju domaćih. Velik je problem, ističu, što kadar nije dovoljno stručan. Zato će se budući radnici u turizmu obučavati u Centrima kompetencije u Zaboku, Osijeku, Opatiji, Puli, Splitu te Dubrovniku.

"Koji će dati nakon školovanja već jedan kvalitetni kadar koji nažalost u ovom trenutku nismo dobivali nakon tog obrazovanja", ističe ministar turizma.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

"Zar radnici trebaju gmizati po Uljaniku, ići četveronoške s posla kući, pa da se shvati da su pothranjeni?"

Šuica: "Tražit ćemo nedvosmislenu ispriku koja će značiti povlačenje kompletne izjave"