Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke o uvozu i izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prva četiri mjeseca ove godine. Zabrinuti su zbog rasta uvoza nekih dobara.


Najviše uvozimo meso i to u samo četiri mjeseca u vrijednosti 102 milijuna eura, što je za 13 posto više od vrijednosti u istom periodu prošle godine. Prednjači svinjsko meso. 25% je porastao uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda pa je visina uvoza u vrijednosti od 64 milijuna eura. Uvoz proizvoda na bazi žitarica i škroba na razini je, kao i lani, 59 milijuna eura. U to ulaze kruh, peciva i kolači. Voća smo uvezli u vrijednosti 54 milijuna eura.

Vezani članci Božićna drvca Lani izvezli božićnih drvaca u vrijednosti od tisuću eura, a uvezli za 215 tisuća Slika nije dostupna VLADA NAJAVILA ZAKON Spas za hrvatsku hranu, no što će reći najveći trgovački lanci?

Izvoz nam se dijelom povećao. Najviše izvozimo ribu, u vrijednosti od 67 milijuna eura, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše od ove brojke odnosi se na svježu ribu, točnije, tunu. Različite prehrambene proizvode izvozimo u vrijednosti 55 milijuna eura, što je isto kao lani. Riječ je, primjerice, o šećeru i čokoladi. Čak 24% povećao nam se izvoz žitarica poput kukuruza i soje u zrnu te je iznosio 45 milijuna eura. Raste nam i izvoz pića i alkoholnih pića, vrijednost je 40 milijuna eura, što je povećanje za 9%.

Ukupna brojka kaže kako smo samo prva četiri mjeseca ove godine uvezli poljoprivredno prehrambenih proizvoda vrijednih 842 milijuna eura, a izvezli u vrijednosti 543 milijuna eura.

Hrvatske proizvode ovoga tipa najviše izvozimo u Sloveniju, Italiju, BiH, Njemačku i Srbiju. A prehrambene namirnice najviše uvozimo iz Njemačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Nizozemske.