Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guši ih uvoz

Ovo meso Hrvati vole, ali proizvođači od toga nemaju previše koristi: Unazad 11 godina proizvodnja je – prepolovljena

Svinjsko meso (Dnevnik.hr)
Svinjsko meso (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Svinjsko meso (Dnevnik.hr) +0 Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatski potrošači vole svinjsko meso. Prosječni potrošač na godinu pojede više od 15 kilograma svježe svinjetine te još gotovo toliko u obliku sušenih ili dimljenih prerađevina. No proizvođači mesa i prerađivači zbog toga ne profitiraju. Guši ih velik uvoz te slaba kupovna moć građana koji meso često traže na akcijama i sniženjima.

Baranjska slanina spremna je za odlazak kupcima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvoz rastao više od uvoza, ali... Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna... Slika nije dostupna prijeti prestanak proizvodnje VLADA NAJAVILA ZAKON Spas za hrvatsku hranu, no što će reći najveći trgovački lanci?

''Osjeti se potražnja za svinjskim mesom, osobito razne prerađevine kao što je kulen, kobasica, kulenova seka, a čini mi se da je najtraženija slanina'', kaže Petar Dobrovac, proizvođač suhomesnatih proizvoda.

Potvrđuju to i službene statistike: prosječni građanin Hrvatske na godinu pojede 63 kilograma mesa, od čega 30 kilograma svježe ili prerađene svinjetine.

Razlog je uglavnom cijena. Svinjsko meso u Hrvatskoj je između 20 i 25 posto jeftinije nego drugdje u Europi te povoljnije od teletine ili junetine. Gleda se i na akcije.

U Hrvatskoj se na godinu pojede oko 125 tisuća tona različitog svinjskog mesa. Manje od polovice, oko 55 tisuća tona, proizvede se u zemlji, dok se 86 tisuća tona svinjskog mesa uveze.

''Mi nismo samodostatni ni u goveđem ni u svinjskom mesu, s mesom peradi je situacija nešto povoljnija, i onda nam se prelijevaju tržni viškovi iz pojedinih članica EU-a gdje su na tržištu cijene značajno veće i onda kod nas dolaze po ekstremno niskim cijenama'', kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Od potražnje za svinjskim mesom, domaća proizvodnja tako nema korist koju bi mogla imati. Unazad 11 godina proizvodnja je prepolovljena.

''Osjeti se pad, recimo moja farma na žalost stoji prazna, a trebala bi biti puna, ali nemam dovoljno svoje zemlje, moram kupovati hranu i onda mi je jednostavnije uzeti od kooperanata'', kaže Dobrovac. 

Slaba je i kupovna moć. U odnosu na europske, hrvatski su novčanici 40 posto tanji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene