Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Klemm, uskoro bi mogao na sud.


Nakon godinu dana istrage - podignuta je optužnica protiv Josipa Klemma. Tužitelji ga sumnjiče da je prije 10 godina fiktivnim računima osmislio način kako će iz svoje tvrtke neosnovano obavljati isplate sebi u korist. Na taj način, sumnjaju, izvukao je gotovo tri milijuna kuna i pritom utajio 593 tisuće kuna poreza.

Vođa prosvjeda u Savskoj, Josip Klemm, uskoro bi mogao na sud. Tužitelji ga sumnjiče za gospodarske malverzacije povezane s njegovom tvrtkom. 'Ja se radujem podignutoj optužnici od DORH-a. Ako sam kriv, kao takav trebam i odgovarati', rekao je Klemm za Dnevnik Nove TV.

Klemm: Radujem se optužnici

Vezani članci Terasa kafića, ilustracija Prijetio svjedoku u slučaju protiv svog sina: Unosio mu se u lice, gurao ga i prijetio smrću Slika nije dostupna USKOK-ova optužnica: Organizacija švercera zlatom optužena za utaju poreza

Po optužnici, Klemma se tereti da je od 2005. do 2007. za svoju tvrtku ispostavljao račune za marketinške usluge, najam automobila i slične usluge koje nikad nisu obavljene. Za tu potrebu pronađeni su direktori četiri tvrtke na čije se račune novac uplaćivao, a na kraju se novac vraćao u tvrtku Klemm.

Na ovakav način, sumnjaju tužitelji, Josip Klemm pribavio si je imovinsku korist od 2,9 milijuna kuna, ali i oštetio državni proračun za 593.500 kuna.

U svemu mu je, sumnja USKOK, pomogao Radovan Štetić - od ranije poznat kao jedan od optuženika u slučaju takozvane zločinačke organizacije.

U ovom slučaju, Klemmu je navodno pomogao pronalaziti direktore na čije će se račune uplaćivati pa izvlačiti novac. Prije godinu dana Štetić je izbjegao uhićenje, ali nakon raspisane tjeralice uhićen je u Mostaru te izručen Hrvatskoj.

Na prvom ispitivanju pred tužiteljima, neslužbeno doznajemo, Josip Klemm djelo je priznao i kazao kako se može osjećati krivim, ali je tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikad ne bi oštetio državu. Od uhićenja je sada prošlo godinu dana. Optužnica je podignuta. Tužitelji su slučaj zaključili.

S obzirom na prvi iskaz, Josip Klemm, doznajemo, mogao bi se s njima i nagoditi. No valja pričekati. Je li optužnica pravovaljana ili ne - odlučit će sud. Kazna za ovo djelo je od jedne do deset godina zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook