Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKRIVENI KLJUČNI MEHANIZMI

Veliki uspjeh naših liječnika baca novo svjetlo na liječenje bolesti od koje boluje više od milijun Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici i liječnici specijalne bolnice Sveta Katarina predstavili su najnovije rezultate liječenja osteoartritisa (OA) koristeći mezenhimalne matične stanice izdvojene iz masnog tkiva (AdMSC).

Rezultati njihova rada bacaju novo svjetlo na liječenje osteoartritisa, a objavljeni su u znanstvenom časopisu "Genes".

Prvi put dosad otkriveni su novi mehanizmi djelovanja AdMSC-a na oštećeno hrskavično tkivo, posebice na sintezu ključnih molekula odgovornih za normalno funkcioniranje hijaline hrskavice.

„Rezultati istraživanja provedenog na 1.000 ispitanika sugeriraju djelovanje mezenhimalnih matičnih stanica (AdMSCs) na stanice hrskavičnog tkiva putem nekoliko ključnih mehanizama, koji uključuju otpuštanje tzv. trofičkih faktora koji između ostalog sprječavaju staničnu smrt (apoptozu), kao i nastanak ožiljnog tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila te imaju mitogeni učinak za tkivno specifične progenitore što u konačnici dovodi do popravljanja oštećenog tkiva ili čak potpunog regenerativnog učinka“, poručuju iz bolnice.

Osteoartritis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu, od kojeg danas boluje više od 400 milijuna osoba, a predviđanja su da će do 2030. godine više od 700 milijuna osoba bolovati od ove bolesti.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj danas od osteoartritisa boluje oko 25% do 30% populacije, dok je npr. broj oboljelih od osteoartritisa u SAD-u veći od 50 milijuna.

Osteoartritis (degenaritivni artritis, degenerativna bolest zglobova) kronična je bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti, što kod pacijenta izaziva sustavnu bol i ukočenost, a golemi troškovi liječenja imaju golemi financijski učinak na zdravstveni sustav svake države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene