Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić najavio asa u rukavu

Kako djeci objasniti da nemaju gdje živjeti: ''Mama, meni je ova kuća dobra, makar i strgana.''

Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3
Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1 Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Galerija 1/2 >>
Za dva dana imat ćemo pravni okvir novog zakona o obnovi porušenog Zagreba. Ministar graditeljstva Predrag Štromar inzistira da se zakon u Saboru usvoji prije raspuštanja. Dok mnogi stanovnici glavnog grada i dalje nemaju gdje živjeti, Milan Bandić najavljuje – ako neće Vlada, ima on asa u rukavu.

Prije dvadesetak dana Dnevnika Nove TV bio je u Dankovcu. Obitelj Ćuk tada je bila u suzama jer im je potres uništio jedini dom.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

''Ne znam uopće što reći. Da me ne može nitko smjestiti u neki stan, ne tražimo za stalno, samo privremeni smještaj'', rekla je 16. travnja kroz suze Suzana Ćuk. Nisu ga dobili.

Nudili im kontejnere

Suzana i dalje djeci ne zna objasniti kako i gdje će živjeti. ''Zagrlio je kuću i rekao: 'Meni je ova kuća dobra, makar je strgana. A ako ništa imam ovu ljuljačku'. Smatram da je za djecu to stres. Ali da smo se smirili nismo, jer smo nigdje'', kaže Suzana čiji je dom uništen u potresu.

Nudili su im kontejnere. Kažu da s petero djece, od toga jednim autističnim, na to nisu mogli pristati. I dalje su u podstanarstvu.

Vlada se sastala s Gradom

Vlada je zbog potresa još u četvrtak održala sastanak s gradom, i to zbog hitnog zakona o obnovi.

''Pripremama za rebalans proračuna koji idući tjedan ide u Sabor osigurali smo ljudima ono osnovno, a to je riješiti sanitarije i dimnjake, da imaju toplu vodu i dimnjake i grijanje i da se mogu vratiti u svoje stanove'', kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Pa najavljuje svote od 20.000 kuna kojima će se ti radovi financirati.

Obitelji Ćuk ta svota ništa ne znači. Njihov dom je potpuno neuporabljiv. ''Ja tamo ne mogu ni boraviti ni kupati ni ništa, meni treba smještaj. I da netko dođe i da vidi u kakvom je to stanju'', kaže Anđelko Ćuk.

Bandić najavio svoj plan

''Mi ćemo tim zakonom napraviti osnovni koncept, dakle pravni okvir, a poslije ćemo programom mjera vidjeti kako ćemo ljudima pomoći'', poručuje Štromar. A na tom će zakonu, ministar navodi, inzistirati da se usvoji prije raspuštanja Sabora. Bandić tu ne staje već najavljuje svoj plan.

''Ako se slučajno ne dogodi, a ja imam puno godina i iskustva imamo i rezervnu opciju, koja je...čut ćete ako se ne dogodi, da sada ne šlogam'', kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

''Ako ima asa u rukavu neka ga izvuče i čim prije pomogne ljudima'', poručuje mu resorni ministar.

Detalje novog zakona ministar najavljuje u iduća dva dana. Kaže da je prerano za cifre i rokove. No dokumentaciju šalju u Europsku komisiju, osigurat će sredstva iz svjetske banke, a najavljuje i donatorsku konferenciju. Na konkretno pitanje gdje će obitelj Ćuk i mnogi poput njih dočekati zimu i dalje nema odgovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene