HDZ-ov koalicijski partner Milan Bandić
HDZ-ov koalicijski partner Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr

Ovaj zakonski okvir ne jamči kvalitetno rješenje ni sanacije potresa niti gradnje, rekao je zagrebački gradonačelnik koji od premijera Andreja Plenkovića očekuje da ne raspusti Sabor prije nego se donese novi zakon.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u srijedu kako bi najgori scenarij bio da se raspusti Hravtski sabor bez donošenja zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu i okolici, pa vjeruje premijeru Andreju Plenkoviću da to neće dopustiti.

Vezani članci Hrvatski sabor, ilustracija Sabor odlučio: Rekli su "ne" prijedlogu Zakona o pobačaju Sjednica Sabora - 3 U Saboru izglasan novi Zakon o obnovi nakon potresa. Jedva sakupljeno 76 ruku

"To bi bilo strašno, da se ljude pokuša kupiti s 10.000 ili 20.000 kuna. Vjerujem premijeru da to neće dopustiti", izjavio je Bandić na konferenciji za novinare "Akti gradonačelnika" sazvanoj u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine, koja će se održati on-line, sa temama vezanim uz potres i koronavirus.

"Čekam da prije nego se raspusti Sabor donesu taj zakon jer ovaj zakonski okvir ne jamči kvalitetno rješenje ni sanacije potresa niti gradnje u Donjem i Gornjem gradu i pet vijeća gradskih četvrti u Podsljemenu", rekao je Bandić.

Na pitanje očekuje li Zagreb pomoć od države, jer će uskoro biti rebalans državnog proračuna, Bandić kaže da su dobili pozajmicu od 71 milijun kuna od države do kraja godine. "To znači - milijardu i 200 milijuna kuna nam uzimaju, a posudili su nam 71 milijun kuna", dodao je.

Osim toga, u zadnja dva mjeseca zbog potresa i epidemije koronavirusa u gradski proračun stiže po 100 milijuna kuna manje.

Najavio je da će zbog toga u idućih tjedan dana klub njegove stranke u Saboru predložiti izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, s težištem na nova pravila igre kad je Zagreb u pitanju.

Bandić je također najavio da će sutra sudjelovati na on-line sjednici Gradske skupštine, iako on voli neposredni kontakt. Rekao je da će biti na "aktualnom satu", nakon toga će otići na sjednicu zagrebačkog Stožera civilne zaštite, te će se ponovno vratiti na temu o Covidu i potresu.

"Na dnevnom redu su sve mjere koje smo poduzeli u sanaciji potresa i borbi protiv Covida. Ne vidim nikakvog razloga za uzbunu, ja nemam nikakvih problema sa koalicijskim partnerima, oni sa mnom bi trebali imati još manje", poručio je Bandić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju