Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZATRAŽENO PRITVARANJE

USKOK otvorio istragu nad bivšom tužiteljicom, njezinim suprugom i Piruškom Canjugom. Objavljeni detalji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te gospodarske malverzacije, USKOK je otvorio istragu nad bivšom tužiteljicom Mirelom Alerić Puklin, njezinim suprugom Goranom Puklinom, Piruškom Canjugom i još dvije osobe.

Na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta donio je rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (starosti 48, 56, 47, 46 i 36 godina) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, objavio je u srijedu USKOK.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović skandal pravosuđa Kako su istražitelji došli do sumnje na tužiteljicu? "Ona ne poznaje uhićenu, a niti njezinog supruga"

Kako navode, osnovano se sumnja da je prvookrivljena u razdoblju od početka studenog 2018. do sredine veljače 2019. godine u Zagrebu, kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zadužena za postupanje u predmetu protiv više okrivljenika, među ostalima protiv drugookrivljene i drugih zbog gospodarskih kaznenih djela na štetu jednog trgovačkog društva, na traženje drugookrivljene te u dogovoru s trećeokrivljenim - svojim suprugom i poznanikom obitelji od drugookrivljenog, i posredstvom njega upućivala i dostavljala joj za tu svrhu važne informacije o stanju predmeta, o postupanju i namjeravanom postupanju državnog odvjetništva i u predmetima u kojima je postupanje tajno.

Pročitajte i ovo Piruška Canjuga i Ivica Todorić "RADI RAZJAŠNJENJA" DORH nakon uhićenja bivše tužiteljice povukao optužnicu protiv Ivice Todorića, Piruške Canjuge i niza Agrokorovih menadžera

U priopćenju koje su uputili medijima nije naveden identitet osumnjičenih, no radi se o bivšoj zamjenici Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu Mireli Alerić Puklin, bivšoj članici Uprave Agrokora Piruški Canjugi, Goranu Puklinu te još dvije osobe.

"U okviru navedene dužnosti prvookrivljena je imala pristup podacima iz svih kaznenih predmeta ŽDO-a formiranih radi ocjene postojanja kaznene odgovornosti odgovornih osoba tog trgovačkog društva, te je drugookrivljenoj, u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute o načinu i sadržaju obrane te je obavještavala o radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost. Pored toga, dostavljala joj je i podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima, kako bi drugookrivljena te podatke učinila dostupnima tim osobama", stoji u USKOK-ovu priopćenju.

Nadalje, 46-godišnjak se od početka ožujka 2018. do prosinca 2019. godine, kao direktor sektora u trgovačkom društvu u vlasništvu RH koji je nadležan za opis predmeta javne nabave, s drugim tajnim članom tog društva i osumnjičenim 47-godišnjakom i direktorom društva te 36-godišnjakom, sumnjiče za malverzacije u javnoj nabavi u iznosu od  8.299.437,50 kuna.

Tako su osumnjičeni 36-godišnjak i 47-godišnjak pomagali u nezakonitom pogodovanju, dok je osumnjičeni 46-godišnjak, kao odgovorna osoba, nezakonito pogodovao prilagođavajući postupke javne nabave određenom trgovačkom društvu.

USKOK sumnja i da je 47-godišnjak od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine, kao voditelj marketinga u trgovačkom društvu, u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti,nezakonito isplaćivao honorare studenticama, napravio štetu od 23.601,88 kuna, a 47-godišnjak je ostvario nepripadnu materijalnu korist od 19.400,00 kuna.

Tako je 47-godišnjak počinio zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te povredom tuđih imovinskih interesa pribavio sebi protupravnu imovinsku korist.
 

Cjelovito priopćenje USKOKA možete vidjeti na poveznici.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene