Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je donio nalog o proširenju istrage protiv Vinka Mladinea u slučaju bivše tvornice gline u Obrovcu.


Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je zajedno s još jednom osobom osumnjičen zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK u svojem priopćenju nije naveo imena ni inicijale osumnjičenih.

Vezani članci Oštećena zgrada nakon potresa u Zagrebu GSKG: "Nije istina da je Grad vlasnik zgrade na Trgu bana Jelačića" Potres u Zagrebu Fond za obnovu odgovorio Pavičić Vukičević: "Grad Zagreb kao osnivač Fonda bi trebao znati čime se bavimo. A mogli bi se ugledati u susjedne županije"

>> I Vinko Mladineo ostaje u pritvoru

>> Slučaj Fimi medija: Priveden Mladineo

USKOK donosi kako su okrivljenici napravili dogovor prema kojem je tvornica Fondu ispostavilo račune i privremene situacije za radove i građevinski materijal koji su izvedeni, nabavljeni i naplaćeni temeljem drugih ugovora o sanaciji koje je trgovačko društvo zaključilo s Fondom.

'Za sanaciju bivše tvornice glinice u Obrovcu prvookrivljenik i drugookrivljenik su se dogovorili da će se koristiti i građevinski otpad s područja Zadarske županije, a što su u većem dijelu sufinancirali Fond i gradovi i općine s područja Županije. Troškove koji su se odnosili na taj građevinski otpad trgovačko društvo je prikazivalo u privremenim situacijama koje je su po nalogu prvookrivljenika, kao direktora Fonda, u cijelosti plaćene trgovačkom društvu, dakle, bez umanjenja za iznose koje su prethodno kroz sufinanciranje platile općine, gradovi i Fond', stoji u priopćenju DORH-a.

Prema ovom nalogu trgovačkom društvu je pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od najmanje 4,5 milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen Fond. 'Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo, čiji je vlasnik drugookrivljenik, kaznenim djelima pribavilo sebi nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od najmanje 9,515,398,70 kuna', zaključuje DORH.