Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZVIŽDAČICA ADRIJANA CVRTILA

USKOK podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine: ''Ovo mi je djelomično vratilo povjerenje u pravdu''

Aktualno Galerija Adrijana Cvrtila Adrijana Cvrtila Foto: DNEVNIK.hr Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 4 Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 3 Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 2 Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Afera Eko Moslavina, Kutina: Ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Podignuta je optužnica protiv kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića za podmićivanje zastupnika i trgovanja utjecajem u aferi "Eko Moslavina".

USKOK je podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića zbog sumnje na trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Uz njega su optužnicom obuhvaćeni Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek.

Optužnicom se Babića tereti da je od studenoga 2019. do travnja 2020. godine kao gradonačelnik Grada Kutine s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu zaposliti sina u gradskoj tvrtki Eko Moslavina u zamjenu za glas na kutinskom Gradskom vijeću. 

Bivši vijećnik i zaposlenik Eko Moslavine Darko Kousek dogovorio je s Babićem da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Gradonačelnik Babić i nekadašnji HSLS-ov predsjednik kutinskoga Gradskog vijeća Kljakić naredili su direktorici Eko Moslavine da zaposli Kindermanova sina i poveća plaću Kouseku.

Aferu je otkrila zviždačica, bivša direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila, koja je za Dnevnik Nove TV istaknula: ''Ono što mogu reći jest da mi je dijelom drago jer mi se djelomično vratilo povjerenje u pravdu jer je USKOK doista odradio svoj posao u ovih godinu dana i ova optužnica je rezultat toga, tako da je to naspram sudbene vlasti prvenstveno općinskih sudova doista u puno boljoj situaciji''.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog počinjenja kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, kao gradonačelnik Grada Kutine (dalje: Kutina), u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu te Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina (dalje: TD) koje je u većinskom vlasništvu Kutine, a s IV. okr. oporbenim vijećnikom, ujedno i zaposlenikom TD-a, dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Nakon što su III. i IV. okr. glasovali sukladno dogovoru, u cilju realizacije obećanog su I. okr. - koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika Kutine te II. okr. - koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća Kutine a ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koja stranka s HDZ-om čini koaliciju u Gradskom vijeću, nalagali direktorici TD-a da realizira zapošljavanje sina III. okrivljenog te povećanje plaće u odnosu na IV. okrivljenog.

Osim toga se I. okr. stavlja na teret da je , u razdoblju od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u TD-u, kod direktorice TD-a osigura zapošljavanje osobe s čijim je ocem politički povezan.

Pročitajte i ovo Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine - 2 USKOK NA POTEZU Zviždačica Adrijana Cvrtila objavila novu snimku iz Kutine: "Očekujem reakciju USKOK-a"

Nakon što je II. okr. pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici TD-a i ujedno članici te stranke je naložio realizaciju dogovorenog iako nije bilo stvarne potrebe za zapošljavanjem te osobe, zbog čega ona za vrijeme trajanja ugovora nije ni radila.

Zatim je I. okr., korištenjem svoga položaja i autoriteta čelnika Kutine, direktorici TD-a naložio da se istoj osobi osigura radno mjesto s boljim koeficijentom za obračun plaće, a potom i dodatno povećanje predmetnog koeficijenta, pa su zaključeni i novi ugovori o radu kojima je toj osobi neosnovano povećan koeficijent složenosti poslova te joj je omogućeno neosnovano ostvarenje svih prava na rad i iz rada kao i neosnovano povećanje osobnog dohotka.

Pročitajte i ovo Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine - 2 Kome služi Zakon o zviždačima? Adrijana Cvrtila razotkrila je gradonačelnika, a sad joj slijedi ''nagrada'' u obliku otkaza, ali ona ima velike planove

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici TD-a i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u TD-u osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana", navodi se u priopćenju. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene