Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvan ovlasti Agencije

Upravljanje državnom imovinom: Što s poljoprivrednim zemljištem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo u prvom je čitanju podržao prijedlog novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

Po tom će se prijedlogu tri institucije koje danas upravljaju državnom imovinom, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom i Agencija za promet nekretninama (APN) objediniti u jedinstvenu Agenciju za upravljanje državnom imovinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud odlučuje Sabor potvrdio: Kriminalcima će se oduzimati imovina Slika nije dostupna Teže im pada od zatvora Srbija: Ratni zločinci ostaju bez kazneno stečene imovine

Zastupnici su pozdravili namjeru osnivanja takve agencije, ali i upozorili da ona neće upravljati cjelokupnom državnom imovinom, budući da će izvan njezinih ovlasti i dalje ostati šume i poljoprivredno zemljište.

'Velik dio državne imovine otpada na poljoprivredno zemljište, koje ovim zakonom nije obuhvaćeno, a agencija za poljoprivredno zemljište još nije profunkcionirala. Zašto se i poljoprivredno zemljište ne da na upravljanje novoj agenciji', upitala je Mirela Holy (SDP).

>> Osnivanje agencije koja će upravljati državnom imovinom

Da je poljoprivredno zemljište trenutno u pravnom vakumu smatra i Jerko Rošin (HDZ), koji je ocijenio da bi 'trebalo preispitati funkciju agencije za poljoprivredno zemljište'.

Predsjednik Odbora Branko Bačić (HDZ) smatra da bi trebalo razmisliti o promjeni imena predloženog zakona, budući da ne obuhvaća cjelokupnu državnu imovinu.

'Novi zakon će pojednostaviti upravljanje državnom imovinom'

Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak izvijestio je da različiti subjekti protupravno koriste 60 milijuna četvornih metara državnog zemljišta te da će novi zakon obvezati jedinice lokalne samouprave da novu agenciju izvijeste o namjeri promjene prostornih planova, kako bi agencija mogla aktivno sudjelovati u njihovu donošenju.

Naglasio je da će novi zakon pojednostaviti način upravljanja državnom imovinom, da će sustav prilagoditi današnjim tržišnim uvjetima i osigurati uspostavu jedinstvenog registra državne imovine te onemogućiti bilo kakve manipulacije.

U Saboru je poslijepodne zasjedao i Odbor za rad i socijalno partnerstvo, koji je, među ostalim, podržao prijedlog izmjena zakona o posredovanju pri zapošljavanju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene