Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daleko od rodne zemlje

Upoznajte Karlu, neobičnu splitsku nevjestu iz Perua: Kad je upoznala supruga, u Split je došla na izlet, a taj izlet sad traje već 10 godina

Splitska nevjesta koja iz dalekog Perua (Foto: IN Magazin) - 1
Splitska nevjesta koja iz dalekog Perua (Foto: IN Magazin) - 1 In Magazin
Aktualno Galerija Splitska nevjesta koja iz dalekog Perua (Foto: IN Magazin) - 1 Splitska nevjesta koja iz dalekog Perua (Foto: IN Magazin) - 1 Foto: In Magazin +0 Splitska nevjesta koja iz dalekog Perua (Foto: IN Magazin) - 2 Galerija 1/2 >>
Upoznajte se sa splitskom nevjestom koja je onamo stigla iz dalekog Perua. Otkrijte zašto je djecu odlučila odgajati u dalmatinskoj metropoli, a ne u rodnoj zemlji, kako je planirala, te čime je oduševila svoje sugrađane.

"Radila sam na brodu i tamo upoznala svog supruga. U početku nije bio plan da živimo ovdje (u Splitu). On je rekao da ćemo živjeti u Peruu pa smo ovdje došli na izlet", priča Karla Aguilar Diaz-Erceg.

Pročitajte i ovo Ilustracija siroče malo Dvogodišnjak završio u bolnici zbog bolova, jedva ga spasili: Kirurzi se šokirali kad su mu otvorili trbuh Policija pronašla mumiju Juanita je ustvari Juan FOTO Policija se šokirala kad je otvorila torbu dostavljača hrane: "Juanita spava sa mnom. Ja se brinem za nju"

No njezin izlet traje već gotovo 10 godina. Karla je postala splitska nevjesta, a dalmatinska metropola njezina stalna adresa.

"Ovo je super grad, mali, kod nas u Limi ima 10 milijuna stanovnika i to je previše. Kad moraš negdje ići, to je par sati vožnje i daleko ti je, a ovdje ti je sve blizu, 5 minuta, pomalo kavica, pomalo ideš i lipo je. Dobro, meni je uvijek žao zbog majke, oca i obitelji, ali ovdje je za djecu je puno bolje", kaže nam Karla.

Možda je baš to presudilo da Karla odluči ostati u Splitu. Naime u Peruu je ne zamislivo da djeca sama odlaze u školu ili da se igraju pred zgradom bez stalnog nadzora. Simpatična Peruanka danas kaže kako joj je puno lakše bilo savladati hrvatski jezik nego priviknuti se na našu hranu.

"U Peruu mislim da sam maslinovo ulje probala 2 puta, uvijek je bila najskuplja boca u supermarketu, ali ovdje ga ima svugdje. Riba, maslinovo ulje - u hrani uvijek mora biti malslinovog ulja - nije mi bilo lako zbog hrane i začina, puno je dugačije", priznaje dalmatinska Peruanka.

Danas se u njezinoj kuhinji pripremaju se hrvatska i peruanska jela. Važno joj je da njezini sinovi upoznaju peruanske običaje i kulturu. A ne samo svoju djecu već i onu iz susjedstva Karla je zaludila pinjatama, tradicijom Latisnke Amerike:

Danas rijetko koji rođendan u susjedstvu prođe bez njezinih pinjata. A naručuju se čak i za rođendanska slavlja odraslih. Dok ih izrađuje mislima uglavnom odlazi u rodni Peru. Nostalgiju za rodnom zemljom liječi čestim posjetima Peruu. U goste joj dolaze i rođaci. Karlin otac pak Hrvatsku je prvi puta posjetio prošle godine.

"Bili smo na Hvaru, bili smo na Plitvicama, u Dubrovniku, svugdje smo bili i super je. Tata će se vratiti i mama isto", kaže na kraju Karla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene