Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćeno izvješće državne revizije

Uočene nepravilnosti stalno se ponavljaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su poduprli izvješća Državnog ureda za reviziju, saborski su klubovi ocijenili kako, unatoč manjem broju nepravilnosti, ne mogu biti sasvim zadovoljni poslovanjem revidiranih subjekata, budući da se uočene nepravilnosti stalno ponavljaju, a brojni subjekti ne reagiraju na naloge i preporuke Ureda.

Svi su se klubovi u raspravi složili s prijedlogom Ureda o uspostavi učinkovitog sustava unutarnje kontrole među korisnicima državnog proračuna, kako bi se smanjio broj nepravilnosti i poboljšalo poslovanje. Goran Marić kazao je kako su najčešće nepravilnosti i dalje utvrđene u području planiranja, 'iako je dobar plan pretpostavka učinkovitosti svake poslovne aktivnosti', u vođenju računovodstva, ostvarivanju prihoda, izvršenju rashoda i postupcima javne nabave.

Pročitajte i ovo Boris Miletić nakon optužbi ravnatelja Runića Župan Miletić naložio hitnu reviziju rada Istarskih domova zdravlja Pravni spisi Izvješće o radu Državni ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke, utvrđene nepravilnosti i propusti

Zabrinjava, dodao je, da i dalje ne postoji popis subjekata u kojima država ima udjele, da registar koncesija nije cjelovit jer neki koncesijski ugovori nisu ni evidentirani, a u nekima su navedeni samo dijelovi ugovornih obveza. Uočljiv je, upozorio je Marić, iznadprosječan broj uvjetnih mišljenja Ureda za reviziju (čak 81,3 posto) na financijske izvještaje i poslovanje revidiranih subjekata, najviše kod jedinica lokalne samouprave i trgovačkih društava u njihovu vlasništvu. 

>> Šima Krasić dala Saboru povoljniji izvještaj nego ranijih godina

Slične zamjerke na poslovanje revidiranih subjekata iznijela je i Dragica Zgrebec, upozorivši da i dalje previše korisnika proračuna javni novac troši mimo zakona. Vladi je, pak, zamjerila što je 2007. preraspodijelila 3,6 milijardi kuna proračunskog novca mimo volje Sabora, te upozorila na neusklađenost evidencija o javnom dugu, o zajmovima međunarodnih financijskih institucija, za tuzemne i inozemne kredite.

Zgrebec je prigovorila i da čak 80 posto ostvarenih prihoda HŽ-a otpada na državne subvencije, te da HFP i dalje nema nikakve evidencije o vrijednosti državnog portfelja, unatoč, kako je rekla, 927 milijuna kuna razlike. 'S obzirom na ono što se događalo u HFP-u od njegova osnutka, vrijeme je da se ta institucija konačno ukine', kazala je.

U ime SDP-a predložila je zaključke kojima bi Sabor obvezao Vladu da pred Sabor izađe s programom otklanjanja uočenih nepravilnosti te popisom imovine u državnom vlasništvu, a Državno odvjetništvo da na temelju revizijskih izvješća Sabor izvijesti o prekršajima i kaznenim djelima.

Damira Kajina najviše smeta što se, kako je rekao, Ured previše bavi ministarstvima, lokalnim jedinicama, a premalo državnim poduzećima u kojima je, kaže, najviše kriminala. Zlatko Koračević uvjeren je da će, kao i kod ranijih revizijskih izvješća, sve samo ostati na 'poznatom, univerzalnom zaključku' da se izvješća usvajaju i dostavljaju Državnom odvjetništvu da utvrdi ima li elemenata za pokretanje kaznenih postupaka.

'Je li bilo slučajeva da je neko lokalno predstavničko tijelo izdvojilo neko mišljenje Ureda za reviziju i pokrenulo postupke za utrvđivanje nezakonitosti te podnijelo prekršajne i kaznene prijave koje su obrađene i procesuirane, je li to učinila Vlada? Možda je i bilo, ali ne znam može li se netko od nas sjetiti nekog suvislog slučaja da je za utvrđene nezakonitosti netko i odgovarao', poručio je zastupnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene