I dalje nema službene potvrde o pogubljenju Tomislava Salopeka. Prvi je to Hrvat kojeg je otela teroristička skupina samo-prozvane Islamske države.


Slučaj otetog Hrvata Tomislava Salopeka kojeg je otela skupina džihadista samoproglašene Islamske države u Egiptu za Dnevnik Nove TV komentirao je umirovljeni profesor, koji je godinama predavao na američkom sveučilištu u Kairu, prof. Ivan Iveković.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovdje vlada osjećaj sumorne tuge kakav nitko ne bi trebao doživjeti' Slika nije dostupna Vesna Pusić održala izvanrednu konferenciju za medije

'Bili su to nerealni zahtjevi. I u slučaju Tomislava Salopeka nije se moglo učiniti više', napomenuo je profesor Iveković koji je 24 godine predavao na američkom sveučilištu u Kairu.

Jer teroristi su za njegovu slobodu tražili oslobađanje muslimanskih žena, ne navodeći imena ni broj.

'Vjerojatno ih ima nekoliko tisuća. I to egipatska vlada nije mogla učiniti, niti je bila voljna', smatra to profesor Iveković.

Nakon tragičnog slučaja Tomislava Salopeka hrvatske tvrtke u Egiptu pojačale sigurnosne mjere

Svako popuštanje teroristima znači njihovu pobjedu pa mnoge države s njima ne pregovaraju, dok to druge čine u tišini. Hrvatskoj je ovo prvi slučaj.

'Hrvatska nije u borbi protiv Islamske države, ali je na spisku onih koji podržavaju tu borbu, kao i ostale članice NATO-a', pojašnjava profesor Iveković.

Osudu i ogorčenje cijelog ovog slučaja izrazila je Španjolska, ali i mnoge druge zemlje, a jučer je solidarnost Hrvatskoj i obitelji Tomislava Salopeka iskazala i slovenska vlada.

'S velikom zabrinutošću pratimo informacije povezane sa sudbinom hrvatskog državljanina. U teškim i neizvjesnim danima slovenska je vlada u mislima s rodbinom Tomislava Salopeka i susjednom Hrvatskom', priopćila je Vlada Republike Slovenije.

Prije objave prijeteće snimke s Tomislavom Salopekom, takozvana Islamska država je Hrvatsku spomenula u svojem videu gdje je zaprijetila osvajanjem. Početkom veljače crna zastava zavijorila se i u Gornjoj Maoči, svega 25 kilometara od hrvatske granice.

A i SOA je u svojem izvješću nedavno objavila da se na području takozvane Islamske Države bori šest Hrvata, koji uz hrvatsko, imaju i drugo državljanstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook