Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije pametno rješenje

Ulaz u EU: Evo kako ilegalci pokušavaju ući u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rad na granici postao je veći i odgovorniji otkad je sredinom prošle godine granica s Crnom Gorom postala i vanjska granica EU.

Od sredine prošle godine granica Hrvatske s Crnom Gorom postala je i vanjska granica Europske unije. Rad na granici, za policiju i carinu sada je još veći i odgovorniji. Posebno zato jer se na tim prijelazima već godinama otkrivaju rekordne količine nedopuštenih sredstava i ilegalnih ulazaka. Vanjska granica Hrvatske čuva se i na moru i na nepreglednim kilometrima šuma koje je okružuju.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Ulaz u Hrvatsku kroz šumu i pod okriljem noći za ilegalce i nije najpametnije rješenje. Policija cijele noći bezbrojne kilometre šuma i planina pregledava termokamerama.

FOTO PAO NA GRANICI: Evo gdje je skrio drogu vrijednu 1,5 MILIJUNA KUNA

'Termovizijska kamera je dometa oko 6 kilometara, i s njom gledamo južnu granicu prema Crnoj Gori. Granica se nadzire svakodnevno, po noći i po danu', objašnjava policajac.

Kako po noći tako i po danu Karasovići su postali južni ulaz u Europsku uniju. Tko neće kroz šumu, uzima lažne dokumente. Samo prošle godine policija je otkrila 70 osoba s lažnim ispravama.

'Najveći broj tih osoba pokušava granicu prijeći tzv."zelenom granicom", znači na području između graničnih prijelaza, probijajući se kroz šumu i raslinje. Prošle godine smo evidentirali 105 osoba', objasnio je Pero Matič, načelnik PP Gruda.

Granični prijelaz Batina: Stigla nova i modernija oprema!

Za policiju i carinu nema odmora, kontroliraju 50 kilometara granice s BIH i 20 kilometara granice s Crnom Gorom.

'Na tom području nalaze se 4 granična prijelaza, od čega je najfrekventniji ovaj granični prijelaz Karasovići, preko kojega je, naprimjer, prošle godie prošlo više od 2 ipol milijuna putnika, i pola milijuna vozila', kaže Matić.

A osim ilegalaca, policija se brine i o krijumčarima drogom.

Ispod automobila, u kotaču, svako sumnjivo vozilo čeka detaljan pregled. U prošloj godini tako su otkrivene stotine kilograma različitih droga.

'U protekloj 2013.godini na graničnom prijelazu Karasovići evidentirano je 130 zapljena raznih vrsta droga; u kojima je zapljenjeno preko 330 kilograma marihuane i više od 25 tisuća i 500 tableta s lista opojnih droga', kaže Marija Gjenero, glasnogovornica PU Dubrovačko-neretvanske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene