Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podučava ih Amerikanac

Ukrajinski odvjetnici stigli po savjete u Hrvatsku: Jedan slučaj im je posebno zanimljiv

Aktualno Galerija Ratni zločini u Ukrajini, ilustracija - 1 Ratni zločini u Ukrajini, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ratni zločini u Ukrajini, ilustracija - 2 Ratni zločini u Ukrajini, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ratni zločini u Ukrajini, ilustracija - 3 Ratni zločini u Ukrajini, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine Galerija 1/4 >>
Kako Hrvatska može pomoći Ukrajini u rasvjetljavanju ratnih zločina? Po to su znanje u Zagreb došli ukrajinski odvjetnici, a podučava ih Amerikanac koji je pomogao podignuti prvu uspješnu optužnicu protiv Slobodana Miloševića. Za Dnevnik Nove TV govori još jedan poznati odvjetnik - Luka Mišetić - koji je vodio odvjetnički tim Ante Gotovine.

Zločini u Buči i rušenje Kahovke sigurno će se naći na listi ruskih ratnih zločina, a upravo je podignuta optužnica i za deportaciju ukrajinske siročadi u Rusiju.

"Ukupno 48 djece koja su bila u Dječjem domu Hersonske oblasti prisilno je deportirano", rekla je Julija Usenko iz Odjela za zaštitu djece u Uredu glavnog tužitelja.

Sve to već godinu dana istražuje i Clint Williamson bivši savjetnik Međunarodnog suda u Haagu koji je pomogao podići brojne haške optužnice iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Svinja, ilustracija Veliki problem u Slavoniji Sve veće posljedice afričke svinjske kuge: "Ovako rigorozne mjere možemo trpjeti tjedan dana, a onda... "

Trideset godina kasnije, na županijskim je sudovima još stotinjak slučajeva ratnih zločina, Williamson, je ponovo u Hrvatskoj, a u njegovom timu je i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Zajedno poučavaju Ukrajince hrvatskom iskustvu, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Amela Čilić.

"Hrvatska se suočavala s gotovo deset tisuća zločina, trebalo je odlučiti koji će biti procesuirani, koji bi trebali biti prioritet i ustrojiti cijeli proces koji je Hrvatska prošla", poručio Williamson. 

Ukrajinci će od Hrvata učiti kako prikupiti dokaze i odrediti prioritete, a jedan događaj ih posebno zanima.

"To je pokušaj rušenja brane Peruča koji je usporediv s onim što se dogodilo prije nekoliko tjedana u Ukrajini, tako da je ukrajinskim tužiteljima i istražiteljima bilo zanimljivo kako smo mi postupili tada, kako smo utvrdili počinjenje kaznenih djela, zapovjednu odgovornost", objasnio je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Međunarodni kazneni sud je protiv Vladimira Putina podigao prvu optužnicu zbog deportacije djece. Kolike su šanse da završi na sudu, najbolje zna odvjetnik koji je ondje branio i Antu Gotovinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prvo ne, pa onda da Kiosci nedjeljom ipak neće prodavati samo novine: Čini se da se ministar Filipović predomislio

"Ne vidim nikakvu mogućnost da Ukrajina njemu sudi, osim u odsutnosti, međutim bude li ga stalni međunarodni sud u Haagu optužio, postoji mala šansa da on završi u Haagu. Tu postoji primjer Slobodana MIloševića. Ne bih rekao da su šanse velike, ali ipak postoje", istaknuo je Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine.

Završi li u Haagu, Putin bi mogao odgovarati za najmanje 85 tisuća ratnih zločina u posljednjih godinu i pol rata u Ukrajini, a rat nije ni blizu gotov.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene