Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT BIJESNI

Ruski obavještajci dobili zadatak ubiti odmetnutog Prigožina. Britanci se oglasili o oborenim ruskim letjelicama

Putin i Prigožin
Putin i Prigožin Foto: Afp
Britanci su se oglasili o događanjima tijekom vikenda i pobuni Wagnerovaca. Ukrajinski obavještajci tvrde da je FSB dobio naredbu da ubije Prigožina.

Wagnerove trupe oborile su ruski zrakoplov koji je bio u specijalnoj misiji, tvrdi Velika Britanija. Službeni Kijev tvrdi pak da su ruske sigurnosne službe dobile naredbu da ubiju Prigožina. 

Ruski zrakoplov koji su navodno oborile Wagnerove snage tijekom kratkotrajne pobune tijekom vikenda bio je zrakoplov za posebne misije koji je odigrao ključnu ulogu u sukobu u Ukrajini, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Usred njihovog marša na Moskvu, snage protuzračne obrane Wagnerove skupine navodno su oborile zrakoplov Ilyushin Il-22M.

Pojavile su se snimke koje pokazuju kako zapaljena letjelica - samo jedna od 12 letjelica - pada na zemlju iznad Voronježa, javlja Daily Mail. 

Usred zrakoplova koji je oboren tijekom vikenda, wagnerovci tvrde da su s neba oborili još pet helikoptera, uključujući topovnjače Ka-52 Alligator.

"Ovo će vjerojatno potkopati sposobnost Rusije da zapovijeda i koordinira svoje snage", navodi se u priopćenju. 

Zrakoplov je dosad igrao ključnu ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, uglavnom djelujući kao prijenosna jedinica za kontrolu zračnog prometa.

Pročitajte i ovo Povlačenje Wagnera nakon pokušaja marša na Moskvu Kaos u Rusiji Jesu li zbog ovog vagnerovci odustali od puča samo nekoliko sati od ulaska u Moskvu? Objavljene najnovije procjene o broju pobunjenih plaćenika

Prigožin je navodno rekao novinaru da je "budala iz Wagerovih redova pucala na sve što je poletjelo". 

Savezna služba sigurnosti Ruske Federacije (FSB) dobila je zadatak da ubije šefa grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, izvijestio je Kiril Budanov, šef ukrajinske vojno-obavještajne službe.

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Wagnerovih boraca, do koje je došlo tijekom vikenda, piše Daily Mail. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene