Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukinut pritvor trojici optuženih Škabrnjana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju četvorici optuženih za napad kamenjem na obiteljske kuće srpskih povratnika 25. srpnja u Biljanima Donjim ukinut je pritvor trojici optuženika iz Škabrnje - Zoranu Bilaveru, Ljubi Bašiću i Denisu Žiliću.


Četvrtooptuženom Ivanu Duspari iz Smilčića pritvor nije ukinut jer za njega u ponedjeljak nije niti održana glavna rasprava zato što se u sudnici nije pojavio njegov odvjetnik.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 2 DETALJI SUTRAŠNJEG ROČIŠTA Tužiteljstvo pozvalo šest svjedoka, među njima i majku jednog od djeteta iz Konga Istražitelji na mjestu ubojstva Tedija Slamića KOMPLICIRANI ODNOSI Što je prethodilo krvoproliću na području Šibenika: "To ga je vjerojatno nešto okrenulo u glavi..."

Sudac Općinskoga suda u Benkovcu Ivan Marković pustio je trojicu Škabrnjana iz pritvora, ali uz dvije sigurnosne mjere. Oni se, naime, ne smiju približiti Biljanima Donjim bliže od 500 metara, a oštećenicima, srpskim povratnicima, vlasnicima napadnutih kuća, bliže od 100 metara.

Inače, općinski državni odvjetnik u Benkovcu Goran Troskot predlagao je da optuženici i dalje budu u pritvoru.

Trojica optuženika danas su se očitovala da se ne osjećaju krivima za kazneno djelo rasne i vjerske diskriminacije za koje su optuženi.

Prvooptuženi Bilaver izrazio je žaljenje zbog bacanja kamenja na povratničke kuće Zoran Bilaver izrazio je žaljenje zbog bacanja kamenja na povratničke kuće. Rekao je da je bio pod utjecajem alkohola. Većim dijelom zbog alkohola, a manjim zbog emocija na ratnu Škabrnju, počinio je po vlastitom priznanju taj čin. Istaknuo je kako to nije učinio ni zbog kakve etničke ni rasne mržnje.

Drugooptuženi Ljubo Bašić rekao je da se ničeg ne sjeća, a trećeoptuženi Denis Žilić je rekao kako uopće nije sudjelovao u kaznenom djelu niti je bio u optuženoj skupini. 

Tvrdi kako je u to vrijeme bio u Zemuniku te da su se on, Bilaver i mještani Škabrnje dovezli do mjesta napada kada su primijetili vatru. Do tada je policija već uhitila prvu dvojicu optuženika, a nakon toga i njega. Njegov iskaz potvrdio je Bilaver.

Na početku suđenja sudac Ivan Marković je rekao da se suđenje brzo provodi jer je riječ o pritvorskom predmetu i jer je slučaj prilično medijski eksponiran.

Nastavak suđenja najavljen je za 24. kolovoza, kada će biti saslušani vlasnici napadnutih obiteljskih kuća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene