Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pripremi novi zakon

Uskoro veće kazne za teške prekršaje u prometu: Prošli vikend rekorder u brzini vozio čak 235 kilometara na sat

Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lampioni (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Unatoč pojačanim kontrolama, vozači i dalje čine teške prekršaje. Prošli vikend rekorder u brzini vozio je čak 235 kilometara na sat.

Zaustavljeno je više od 500 vozača pod utjecajem alkohola, rekorder je s više od 3 promila alkohola u krvi. Policija je zaustavila i 69 recidivista, koji unatoč prijašnjim prekršajima i dalje voze. U pripremi je novi zakon i veće kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

U manje od 24 sata stradala su dvojica pješaka. Veliki su problem recidivisti. Edukacija je, kaže struka, najvažnija. "Represija ne može ići bez edukacije, bez obzira na neka rješenja, kao dobra praksa u nekim zemljama. Kad je u pitanju represija, bez obzira je li to bila sankcija oduzimanja vozačke ili novčane kazne, usporedo s time mora ići edukacija, jer edukacija je najkvalitetnija", smatra Sinan Alispahić iz HAK-a.

"Možda je edukacija ključna riječ, ako bi se birala jedna riječ, da svi oni koji o tome odlučuju sudovi, suci, tužitelji, odvjetnici, malo bolje razumiju emocionalni, mentalni sustav čovjeka", kazao je Ante Bagarić iz Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti.

Recidivisti koji su najmanje tri puta u tri godine uhvaćeni alkoholizirani za upravljačem ostaju dvije godine bez vozačke i moraju na izvanredne liječničke preglede. Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola iznose od 700 do 15 tisuća kuna.

"Mislim da oni koji ponavljaju greške u dvije godine sigurno trebaju biti kažnjeni. Novčana kazna? Pet tisuća kuna, najbolje je kad se po džepu udari", smatra Zdravko iz Zagreba. "Policija je tu, ne mogu reći da je zakazala, ali oni nemaju takve ovlasti, osim što će se to ponoviti", dodaje Marko iz Splita. "Čak bih i zatvorske kazne postrožio i zabranio uopće upravljanje ikakvim motornim vozilom", kazao je Jure is Splita.

Novi zakon u pripremi

Prema najavama resornog ministra, u pripremi je novi zakon. Do njegova donošenja kazne su po starom. "Vozačka dozvola može se suspendirati ili kao zaštitna mjera u prekršajnom postupku ili kao sigurnosna mjera u kaznenom. Može uslijediti kao posljedica prikupljenog određenog broja negativnih bodova. Taj institut već imamo, slična je stvar i s oduzimanjem predmeta prekršaja odnosno kaznenog djela", kazao je Robert Ćop iz MUP-a.

U Švicarskoj automobil odlazi na otpad. Engleska za najteže prekršitelje ima kazne zatvora. Bez takvih kazni, ubojice će i dalje voziti našim cestama. "Taj drugi prekršaj jednostavno mora biti drastično sankcioniran bilo zatvorom, bilo trajnim oduzimanjem vozačke ili nekom drugom drastičnom mjerom", navodi Kristijan Tićak iz AMS-a.

Policija tjedno zaustavi 40-ak recidivista. Njihovi prekršaji ili kaznena djela, imaju visoku cijenu. Alen Ostojić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kazao je: "Svjetska zdravstvena organizacija već prije nekoliko desetljeća rekla je da gubitak jednog života stoji oko milijun eura. Najkvalitetnije je rješenje u trenutnim okolnostima trajno oduzimanje vozačke dozvole, jer to su ubojice za volanom." A oni bez obzira na oduzimanje vozačke te relativno visoke kazne i dalje sjedaju za upravljač. Upravo takvima, policija će posvetiti više pozornosti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene