Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Određen istražni zatvor

FOTO Pogledajte privođenje bombaša iz Rijeke: Policija objavila kako su iznuđivali milijune

Aktualno Galerija Eksplozija u Rijeci - 3 Eksplozija u Rijeci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Privođenje osumnjičenih za postavljanje eksplozija Privođenje osumnjičenih za postavljanje eksplozija Foto: Damir Skomrlj/Cropix Privođenje osumnjičenih za postavljanje eksplozija Privođenje osumnjičenih za postavljanje eksplozija Foto: Damir Skomrlj/Cropix Eksplozija u Rijeci - 4 Eksplozija u Rijeci - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Privođenje osumnjičenih za postavljanje eksplozija Galerija 1/12 >>
Dvojac osumnjičen za eksploziju kod trgovačkog centra te podmetanje eksploziva kod trgovine poznatog hrvatskog trgovačkog lanca u Kostreni doveden je danas na županijsko državno odvjetništvo, a kasnije tijekom dana sudac im je odredio istražni zatvor.

Riječka policija u 14 sati održala je svoju konferenciju za novinare. Na njoj je ustvrdila da je riječ o stranim državljanima zato što su koristili metode koje nisu korištene kod nas, ali i da imaju određenih veza s Republikom Hrvatskom.

Policija je potvrdila da je motiv reket, odnosno iznuda.

"Motiv je, prema našim saznanjima, bila isključivo imovinska korist, postojala je bojazan da će nastaviti s istim djelovanjem dok ne ostvare svoj cilj", pojasnili su iz policije i dodali: "Počinitelji su prijetnjama pokušali od lanca trgovačkog centra iznuditi veće imovinske novčane iznose u kriptovalutama."

Koristili su se visokotehnološkim alatima, a bilo je jasno da se radi o osposobljenim osobama koje te alate znaju koristiti i za počinjenje djela i za njegovo prikrivanje, poručili su.

"Sama metodika njihova rada bila je direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose", rekli su pa specificirali: "Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura."

Ovakav slučaj nezabilježen je u Hrvatskoj, što je istragu učinilo dodatno izazovnom.

"Prema našim saznanjima, radi se o dvojici njih, mada ne isključujemo povezanost s drugim osobama. Jedan ima 52 godine, a drugi 33 godine", rekli su iz policije.

U Hrvatsku su kao građani Europske unije ušli legalno, ali nisu prijavili boravište - dakle, u Hrvatskoj su boravili prikriveno.

Dvojici osumnjičenih da su zbog iznuda podmetali eksplozivne naprave u Rijeci, Kostreni i Opatiji sudac istrage riječkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor.

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je istražni zatvor dvojici osumnjičenika određen zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a tereti ih se za iznude, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanja i izradu eksploziva te krivotvorenje isprava.

Počinitelji sa sobom imali i treću eksplozivnu napravu

Primorsko-goranska policija izvijestila je u nedjelju da je uhitila dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke, od kojih je posljednja eksplodirala u nedjelju oko pola sata nakon ponoći na Pećinama u Rijeci. Dvije osobe, hrvatskog i njemačkog državljanina, osumnjičene za postavljanje naprava zatekli su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, policijski službenici ispred trgovačkog centra u Kostreni pokraj Rijeke, gdje su ostavili eksplozivnu napravu.

Osumnjičenici su sa sobom imali i treću eksplozivnu napravu, utvrdila je policija, koja dvojac povezuje s eksplozijom 21. svibnja na Vežici u Rijeci, kada se oko 23:45 dogodila eksplozija ispred trgovačkog centra u kojoj je oštećeno staklo na vratima, a također nije bilo ozlijeđenih osoba.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Rijeci - 5 Bombaši iza rešetaka Serija eksplozija u Rijeci: "U blizini staklenih površina to je izuzetno opasno. Ti geleri ubijaju"

Božinović: "Rezultat policije posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju da su slučajevi podmetanja eksplozivnih naprava na riječkom području očito povezani te imaju međunarodnu dimenziju pa dodao da je policija uhićenjem dvojice sumnjivaca uklonila neposrednu opasnost.

Napomenuo je da se radi o policijskom postupanju koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

"Te akcije očito su na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje", rekao je ministar te dodao da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Rijeci - 1 Uhićeni Nijemac i Hrvat FOTO Eksplozije u Rijeci: Aktivirali bombu ispred Tower centra i krenuli prema Kostreni, imali spremnu još jednu eksplozivnu napravu

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi i zaključio da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija sinoć riješila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene