Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bombaši iza rešetaka

Serija eksplozija u Rijeci: "U blizini staklenih površina to je izuzetno opasno. Ti geleri ubijaju"

Aktualno Galerija Eksplozija u Rijeci - 3 Eksplozija u Rijeci - 3 Foto: Cropix Eksplozija u Rijeci - 3 Eksplozija u Rijeci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Eksplozija u Rijeci - 4 Eksplozija u Rijeci - 4 Foto: DNEVNIK.hr Eksplozija u Rijeci - 5 Eksplozija u Rijeci - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Eksplozija u Rijeci - 2 Galerija 1/7 >>
U Rijeci serija eksplozija i prva uhićenja u policijskoj akciji koja je počela prije mjesec dana. Posljednja eksplozija dogodila se noćas iza ponoći kod trgovačkog centra na Pećinama, osumnjičeni su ubrzo uhićeni - na drugoj lokaciji, i to kod drugog trgovačkog centra.

Još jedna eksplozija u Rijeci i dodatan posao za policiju. Umjesto građevinskih radnika na zgradi buduće uprave jednog trgovačkog centra, očevid zbog sinoćnje eksplozije. Ovo su posljedice...

Svjedoci - prvi susjedi.

"Krenula zatvarati prozor i vidjela sam eksploziju i bljesak i malo sam se prepala. Počelo se dimiti tu dolje prašina je letjela, policija je odmah došla tu. Nije ugodno. Jako se čula eksplozija, bljesak je bio", ispričala je susjeda Dolores.

Dvojica osumnjičenih - hrvatski i njemački državljanin - uhićeni su na drugoj lokaciji, ispred trgovačkog centra u Kostreni - gdje su također ostavili eksplozivnu napravu, a policija navodi da su imali i treću.

"O motivima, namjerama to je sad stvar krim istrazivanja to je ono što slijedi. Ono što je bila neposredna opasnost to je policija sinoć riješila", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Serija eksplozija u posljednjih mjesec dana izgleda je ovako...
Zadnja se dogodila sinoć na Pećinama, da bi policija uhitila osumnjičene kod drugog trgovačkog centra u Kostreni. Bomba iz travnja, eksplodirala je kod trgovačkog centra na Vežici. A sve je krenulo kada je policija našla bombu u Opatiji.

"Te akcije su očito na neki način povezane, policija od prvog dana je krenula u opsežno i dubinsko istraživanje. Praktičiki su od travnja do danas svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju", dodao je Božinović.

Stručnjak za forenziku Tonći Prodan objašnjava:

"Sam način postavljanja eksplozivnih naprava je brutalan način bilo kakvog tipa obračunavanja ili slanja poruke osvete i drugih motiva. Naprava postavljenja u blizini staklenih površina to je izuzetno opasno i ti geleri ubijaju. Kad se radi o plastičnom eksplozivu tada je brzina detonacije 8000 metara u sekundi."

Iako su osumnjičeni uhićeni, Riječanima nakon nemirne noći nije svejedno.

"Živim tu blizu i nije mi baš svjedno kad čujem takve stvari pogotov u kvartu koji je inače miran", rekla je Korina.

Četvrti napad na isti trgovački lanac: "Pitali smo upravu imaju li neprijatelja"

Čini se da su počinitelji bili i te kako dobro poznati policiji ili da je barem policija smjerala što će napraviti i u tome ih ulovila. Policija je napravila neku vrstu zasjede i sinoć ulovila na djelu kada su htjeli postaviti drugu eksplozivnu napravu, pojasnio je reporter Dnevika Nove TV Dino Goleš iz Rijeke te pokušao otkriti motive napada.

"Upravi trgovačkog lanca poslali smo službeni upita za komentar cijele situacije ne bi li nam pojasnili imaju li neprijatelja, odnosno što se događa kada je ovo već četvrta lokacija gdje su oni bili glavna meta. Međutim nismo dobili nikakav službeni odgovor. Neslužbeno su nam preko treće strane poručili da će slučaj komentirati tek kad istraga završi", rekao je Goleš.

"Premda je očevid završio, istraga i dalje traje. Dosta su šturi iz riječke policije, ne iznose puno detalja i pred medije nisu stali oni već sam ministar Božinović koji je rekao da cijela ova priča ima međunarodni kontekst. Ostalo je visjeti u zraku je li tome tako jer je jedan od počinitelja njemački državljanin ili je ovo dio neke šire operacije", rekao je Goleš.

"Stručnjaci mi kažu da istraga ide u dva smjera. Jedan je ispitivanje počinitelja i njihovih pomoćnika, a drugi pretraga njihovih stanova, automobila, ali i forenzika nad njihovim mobitelima i eksplozivnim napravama kako bi se utvrdilo odakle su nabavili ta ilegalna sredstva i jesu li u planu imali i nešto više", izvijestio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene