Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvonimir Šostar, bivši pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i aktualni ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, uhićen je jutros zbog sumnji u zloporabu položaja.


Policija i USKOK cijelog dana obavljaju pretrese privatnih nekretnina Zvonimira Šostara i njegovog ureda u Zavodu. Policija osim Šostarovih pretražuje kuće i poslovne urede i više drugih osoba, koji se sumnjiče za više koruptivnih djela u kojima je Grad Zagreb oštećen za 30-ak milijuna kuna. Sumnje se odnose na razdoblje između 2006. i 2009. dok je Šostar bio jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića.

Kamere Nove TV snimile policijske službenike koji su došli napraviti pretres u Šostarovoj kući, a on je također bio prisutan.

'Gospodine Šostar zašto su vas uhitili?'

'Pitajte moje odvjetnike', odgovorio je osumnjičeni našoj novinarki Josipi Krajinović.

Vladimir Terešak, odvjetnik Zvonimira Šostara, kazao je:

'Izvijestili su me da je gospodin Zvonimir Šostar uhićen u 6.15 sati zbog postojanja osnovane sumnje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.'

Vezani članci Mislav Bago - 2 ''Ne sumnjam da će mnogi kupovati slobodu potapajući druge. Nažalost, sve upućuje na to da će svi putevi voditi prema Milanu Bandiću'' Policija pretresa kuću direktora HRT-a Kazimira Bačića Od adventskih kućica do zlouporabe položaja i ovlasti: Pogledajte za što se sve vezuju današnja uhićenja u Zagrebu

Nakon pretresa ureda i nekretnina, Zvonimir Šostar bit će odveden na ispitivanje u PNUSKOK.

Zvonimira Šostara sumnjiči se da je u vrijeme dok je bio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, i to od 2006. do 2013. počinio s ostalim osumnjičenima niz koruptivnih djela.

Kako doznajemo, riječ je o zlouporabi položaja i ovlasti, poticanju na zlouporabu, gospodarskim prijevarama, primanju i davatu mita, pranju novca, utaji poreza.

Problematični su i natječaji u poslovima oko deratizacije u koju je uključena jedna tvrtka, navodi se da je riječ o čišćenju klimatizacijskih i ventilacijskih sustava izmišljenom metodom za koju nije ni bilo potrebe. Pri tim je malverzacijama, sumnja se, zagrebački proračun oštećen za 38 milijuna kuna.

Nakon ispitivanja, preostaje vidjeti hoće li Uskok i u ovoj akciji pokrenuti službenu istragu, a moglo bi se onda dogoditi i da će u slučaju Zvonimira Šostara, ali i drugih uhićenih tražiti od suda određivanje istražnog zatvora.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr