Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primanje mita

Matić: Malo je zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićen je pomoćnik ministra Predraga Matića, Dinko Mikulić. Sumnjiči ga se za primanje mita u iznosu od 250.000 eura! Danas izlazi pred suca istrage.

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv pomoćnika ministra Predraga Matića, Dinka Mikulića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita. Tereti ga se da je primao mito kao ravnatelj uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imenovanja i razrješenja Vlada na zatvorenoj sjednici imenovala državne tajnike, pomoćnike i zamjenike u ministarstvima Slika nije dostupna Održat će se u ožujku Vlada raspisala prijevremene izbore u tri grada i tri općine

Ubrzo nakon ove vijesti ministar Fred Matić održao je konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio da je uhićen uhićen dužnosnik njegova Ministarstva i najavio je njegovu suspenziju. Ministar je dao punu podršku državnom odvjetništvu u rasvjetljavanju svih kriminalnih radnji.

Rekao je i kako je malo zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida.

'Je li riječ o pojedinačnom incidentu ili višegodišnjem kriminalu prepustimo da utvrdi istraga, ali želim u ime Vlade na načelnoj razini najoštrije osuditi svako nečasno ponašanje, a osobito koruptivno', rekao je ministar. Dodao je da je posebno sramotno ako je riječ o zlouporabama na području zbrinjavanja hrvatskih branitelja.

'Ova akcija USKOK-a i policije poklapa se s našim snažnim opredjeljenjem da se raščisti i razdvoji ono sveto, a to je za nas Domovinski rat, od svega onog nečasnog što se nažalost događalo i u ratu, ali i nakon njega. Da se, kako to narod u Slavoniji lijepo kaže, razdvoji žito od kukolja', rekao je Matić.

Dodajmo da će Mikulića uskoro dovesti u središte USKOK-a na ispitivanje.

USKOK u svom priopćenju detaljno navodi za što se tereti Dinka Mikulića: 

'Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, kao ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra branitelja, ranije ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje, te pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u Zagrebu, od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine, kao protuuslugu da bi pri odabiru prodavatelja stanova mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva, bilo odabrano to društvo kao prodavatelj stanova na području Varaždina, od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000 eura, izvijestio je USKOK.

Mikulić je prilikom kupovine stanova za 2005. i 2006. godinu od člana Uprave i suvlasnika društva i isplaćen iznos od 50.000 eura. Potom je tijekom 2008. godine zatražio isplatu 100.000 eura, te je nakon primitka ponude osigurao da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi o potrebi kupnje stanova od navedenog društva.

Nakon što je sklopljen kupoprodajni ugovor, do prosinca 2012. godine Mikulić je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati daljnjih 100.000 eura. Nakon što njegovom zahtjevu nije udovoljeno zbog nedostatka sredstava, Mikulić je tražio da mu se u vrijednosti traženog iznosa preda odgovarajuća nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa koje bi društvu ispostavila društva prema njegovoj uputi.


Na zahtjev USKOK-a sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene