Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Srbijanska policija uhitila je Bratislava Živkovića, navodnog "zapovjednika Četničkog pokreta u Srbiji", temeljem sumnje da je organizirao sudjelovanje u oružanim sukobima u Ukrajini, objavio je u četvrtak Radio Slobodna Europa na svojoj intrnetskoj stranici.


Uhićenje Živkovića za RSE je, kako se navodi, u pisanom odgovoru potvrdilo ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

Vezani članci Smrtonosni napad u pariškoj policiji (Foto: AFP) Francuska: Uhićeno petero ljudi povezanih s napadačem na sjedište pariške policije Hrvoje Petrač (Foto: D. Urukalovic/PIXSELL, M. Lukunic/PIXSELL ) Policija privela muškarca (29) kojeg se sumnjiči za napad na Hrvoja Petrača

Pripadnici MUP Srbije Bratislava Živkovića su uhitili po nalogu višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu, "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi".

Određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati, a potom će uz kaznenu prijavu biti priveden u tužiteljstvo.

Živković je obuhvaćen istragom općeg tužiteljstva Ukrajine o sudjelovanju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih pobunjenika, navodi RSE, pozivajući se na svoja izvješća s u lipnju ove godine.

Prema tom izvješću, državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog napada na ukrajinske snage u oblastima Doneck i Luhansk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“.

Ukrajinsko tužiteljstvo u dokumentu dostavljenom RSE, navodi kako je utvrđeno da su od srpnja 2014. u skupini stranaca uključenih u borbe protiv ukrajinskih snaga na području Donecke i Luhanske oblasti, među 54 člana organizacije "Unité Continentale" i šestorica državljana Srbije - Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Radomir Počuča i Bratislav Živković.

U toj su skupini još 10 državljana Španjolske, 21 državljanin Italije, po jedan Moldavac, Bjelorus i Amerikanac, dvojica Finaca, 11 državljana Francuske, dvojica Čeha te jedan Latvijac, navodi se u dokumentu ukrajinskog tužiteljstva. (Hina)