Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosović: 'Akciju Medački džep vodio je Norac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto saslušanjem prvog ugroženog svjedoka putem video linka suđenje za zločine u akciji Medački džep nastavljeno je svjedočenjem bivšeg zapovjednika gospićkih domobrana Mile Kosovića. Kosović je rekao da je oslobađanjem tog dijela ličkog ratišta zapovijedao Mirko Norac, a ne prvooptuženi Rahim Ademi.

'Norac je bio zapovjednik cijele akcije, a Ademi vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić. Ministarstvo obrane izdavalo je zapovjedi Norcu, a on je ignorirao zapovjedništvo Zbornog područja', rekao je Kosović koji je nakon akcije zajedno s Ademijem smijenjen kako bi se ublažili 'pritisci izvana'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bobetko potiskivao druge časnike, Ademiju suflirao da ne zna ni hrvatski' Slika nije dostupna 'Hvala Mirku Norcu što nas je granatirao'

O smjeni ih je u Zagrebu izvijestio tadašnji načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko, rekavši kako je 'nešto trebalo poduzeti kako bi se zbog paljenja umirio svijet i javnost'.

Na sastanku su, tvrdi Kosović, uz Bobetka, bili i zapovjednici
specijalne policije Mladen Markač i Željko Sačić, ministar Gojko Šušak i njegov zamjenik.

Kosović kaže da mu je kao kompenzacija zbog smjene, koju je teško primio, ponuđen viši čin ili civilni posao te stan u Zagrebu.

No, iz zagrebačkoga su ga stana, tvrdi, pokušali izbaciti svaki put kada je o ratnim zločinima u Medačkom džepu razgovarao s haškim ili hrvatskim istražiteljima, a uoči svjedočenja u ovom postupku dobio je i konačno rješenje prema kojemu mora iseliti.

'Kako to može biti slučajno', zapitao je Kosović, rekavši da nalog za iseljenjem doživljava kao izravan pritisak zbog svjedočenja.

Domobranski časnik kazao je da mu je Norac osobno izdao naredbu za akciju, rekavši mu da je odradi 'pošteno, ljudski te da ne kiksa'. 

Ipak, svjedok kaže, da ga nije posebno upozorio kako se treba ponašati prema zarobljenim ili ranjenim vojnicima.

Ademi je imao više 'ljudski pristup'. Mobiliziranim domobranima na obuci savjetovao je da se čuvaju, objasnio akciju i rekao da se trebaju ponašati dolično i ne pucaju po civilima, svjedočio je
Kosović.

Rekao je da u samoj akciji jedinice kojima je zapovijedao nisu naišle niti na jednog ranjenog ili poginulog neprijateljskog vojnika, a nije bilo ni zarobljenih.

Odbacio je i tvrdnje o sukobu HV-a s pripadnicima kanadskog bataljuna UNPROFOR-a, a s još nekim zapovjednicima obišli su gotovo cijelo područje kako bi 'plavim kacigama' pokazali početne položaje HV-a.

Obilazeći teren u nekim je mjestima čuo detonacije i vidio dim, a časnik Željko Prpić preveo mu je riječi kanadskog zapovjednika koji je Hrvate nazvao idiotima i stokom, prisjetio se Kosović.

Norac je na kraju odbacio gotovo sve njegove tvrdnje, rekavši, među ostalim, da nije zapovijedao cijelom akcijom, već samo jednim njenim dijelom.

Kosović je na raspravu pozvan jer sud nije mogao pronaći ugroženog svjedoka broj 6, prvog od 28 kojima će tijekom svjedočenja lica biti prikrivena, glas promijenjen, a imena zamijenjena pseudonimima.

Iz njihovih iskaza danih u istrazi vidljivo je da je riječ o ljudima
koji su živjeli na području Medačkog džepa tijekom oslobađanja tog dijela ličkog ratišta u rujnu 1993. te o pripadnicima HV-a koji su sudjelovali u akciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene