Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem neradnih dana

Udruga Glas poduzetnika dosjetila se kako doskočiti zabrani rada trgovina: "Nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Udruga Glas poduzetnika poziva gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi.

Iz Udruge Glas poduzetnika pozvali su gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi. Smatraju da rad treba biti stvar izbora.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima, imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine.

Mnogi gradovi na našoj obali poput recimo Grada Hvara ili Općine Podgora koji su donijeli Odluku kojom se u svrhu promidžbeno -turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9 i završiti do 24 sata.

'Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone. UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora.

Pročitajte i ovo Svjetlo iznad Melbournea glasan prasak VIDEO Svi snimali misteriozno svjetlo na nebu, a onda je otkriveno o čemu se radi

Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer', izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Pročitajte i ovo Požar u Portugalu Jedno od poznatih turističkih odredišta VIDEO S požarom koji bjesni bori se više od 800 vatrogasaca: "Kritična, teška i složena situacija"

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliramo na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja", priopćili su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene