Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cigareta uz kavu ponovno će se vidjeti u kafićima. Ugostitelji su sretni. Posao će, kažu, opet cvjetati.


'Ovako praznih stolova više sigurno neće biti, ja se nadam od sutrašnjeg dana. Ovo što moramo napraviti jednostavno, to ćemo napraviti i opet ćemo gledati pune lokale, jer vidite sami da je sada poluprazno', kaže ugostitelj Branko Klešković.
Izmjene zakona tek su upućene u saborsku proceduru. Pušači će tako još malo pričekati. Površina za pušenje u kafićima po novom neće smjeti biti manja od 10 metara četvornih, ali ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine.

Vezani članci Dražen Biljan i upitno otvaranje kafića - 3 Iako od danas mogu raditi, mnogi ugostitelji ipak nisu otvorili vrata: ''Mi nismo trgovci, kod nas se dolazi na kavicu, a ne po kavicu'' Terasa kafića, ilustracija Reakcije ugostitelja na najavljene mjere: "Kako gostu objasniti da se ne zadržava ispred objekta?"

>> Pušenje se vraća u kafiće, ali pod strogim uvjetima

Oni koji nemaju mogućnost prilagodbe tim prostornim uvjetima, odnosno, manji su, moći će birati poštujući posebne tehničke standarde. 'Upuhivanje atmosferskog zraka, povećan protok zraka u prostor, deset izmjena u roku sat vremena, ali i dim koji se ispušta u atmosferski zrak morat će proći kroz filtere', kaže ministar Milinović. Strogo će se kažnjavati bilo kakvo reklamiranje duhanskih proizvoda. Ministar ističe da Zakon nije donesen pod pritiskom i da i dalje štiti zdravlje građana. Slaže se s njim i liječnička struka. 'Ako će taj dotični kafić biti određen za pušače, pisat će velikim slovima da je kafić za pušače i nepušači najvjerojatnije neće ulaziti u takav objekt', smatra Damir Eljuga iz Hrvatske lige protiv raka.

S druge strane, ugostitelj Nik Orosi je još prije četiri godine otvorio kafić za nepušače. Dobro mu ide i bez cigareta. Tako je odlučio od početka. 'Meni izgleda zemlja kao neozbiljna jer ne pokazuje što želi. Austrija ima takav zakon kakav ima dok u Italiji, jer svi gledamo u Italiju, tamo je zapravo promet narastao', kaže Nik. 'Ljudi su se naučili. U pravilu, hoćeš sjediti unutra' nema pušenja cigareta', kaže jedan gost. Većina se na takva pravila ipak teško navikavala pa su pepeljare ponovno spremne za uporabu.