Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unosan biznis, pogotovo u turističkoj sezoni, otkrile su brojne udruge, sportska društva, savezi.


Kao ugostitelji smiju djelovati samo za svoje članove i to besplatno, no oni su ponudu nelegalno proširili i na slučajne prolaznike. Prijavljenim ugostiteljima stvaraju nelojalnu konkurenciju, a državu oštećuju za stotine milijuna kuna neplaćenog poreza i doprinosa.

Vezani članci Dražen Oreščanin Ugostitelje razljutila Plenkovićeva najava: ''Jedna vrlo opasna izjava jer zadire u osnovna ljudska prava. Ljudi se pitaju ok, tko se treba cijepiti?'' Ugostitelji, ilustracija Trebaju li ugostitelji uopće nositi zaštitnu masku na otvorenom? ''Oduvijek stoji preporuka, ali...''

Restoran bez radnika, tehničkih uvjeta, radnog vremena. Riječ je udrugama i društvima koji su iskoristili loš zakon da bi se obogatili, ne plaćaju porez, niti doprinose, a osim državi štete i registriranim ugostiteljima. 'To je veliki problem. Dio poslovanja koji bi kod nas se odvijao oni preuzimaju kod sebe u puno slučajeva se događa da gosti odu, da nisu zadovoljni, da i prigovore i svašta', kaže Zlatko Puntijar, potpredsjednik udruženja ugostitelja grada Zagreba.

Ribička i lovačka društva, razni savezi pa čak i nekadašnji ugostiteljski objekti zaobilaze zakon na ovakav način. Jedan od takvih primjera je i popularni zagrebački noćni klub. Nakon što ih je državni inspektorat zatvorio, registrirali su se kao udruga i nastavili s poslom.

Državnom inspektoratu u ovom slučaju ruke su vezane, za rad udruga nadležan je grad. Inspektorat može samo naplatiti im kaznu za nelegalno točenje alkohola. 'Nemamo ništa protiv udruga i da udruge rade ugostiteljstvo, ali normalna stvar da se registriraju za ugostiteljsku djelatnost i da budu pod svim ostalim parametrima kao i svi mi ostali ugostitelji', kaže Puntijar.

Država se nada da će fiskalnim blagajnama riješit većinu problema. No udruge i društva i tu vide prostor za manipulaciju. Oni ni nemaju blagajnu. Ugostitelji su ljutiti. Zbog krize je posao i onako slab, kaže Puntijar. Nameti su im previsoki, a nelojalna konkurencija štetna. Kada već inspektori ne mogu ništa, nadaju se da će barem izmjena zakon o obrtu uvesti promjene koje će im olakšati poslovanje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.