Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ugostitelji i pušači ogorčeni novim zakonom o zabrani pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrana pušenja na javnim mjestima neugodno je odjeknula među pušačima, a vijest nije razveselila ni ugostitelje. Ceh ugostitelja podržao je zakon, ali od vlade očekuje ustupke za male lokale.

I dok ministar zdravstva uvjerava da će od travnja iduće godine, kada bi zakon trebao zaživjeti, broj pušača padati, u Hrvatskoj već ima primjera gdje zabrana pušenja savršeno funkcionira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skrivena kamera: Reporter 'Istrage' naplaćivao kazne za pušenje Slika nije dostupna Milanović podupro dogovor HDZ-a i HSS-HSLS-a

Cigareta uz kavu u omiljenom kafiću još svega pola godine. Za pušače loša vijest s vlade Kristijanu se ni malo ne sviđa. Protiv zakona ne može ništa, ali cigarete se ipak neće ostaviti.

- A ništa, pušit na terasi kad se ne smije u lokalu, nema druge, rekao je Kristijan Askar.

Ugostitelji su pak uvjereni da je još uvijek moguć dogovor s Vladom u korist manjih kafića.

- Nama je prihvatljivo da se mali lokali mogu opredijeliti ili za pušače ili za nepušače i da restorani imaju odijeljen prostor za nepušače, rekao je Zlatko Puntijar.

Zabrana pušenja među rijetkima nije zatekla zagrebačku Prvu gimnaziju. Unutar zidova škole ne puši se već desetak godina. Od tada se broj pušača među nastavnicima smanjio za 25 posto.

- Ja sam uvjeren, da će se ta brojka od 32 posto bar malo smanjiti, rekao je Darko Milinović, ministar zdravstva.

U zemljama koje su zabranile pušenje na javnim mjestima broj pušača smanjio se za nekoliko postotaka, kaže ministar. U Sloveniji je 80 tisuća pušača manje.

Na liječenje oboljelih od posljedica pušenja, primjerice lijekove i bolovanja, Hrvatska na godinu izdvaja oko tri milijarde kuna. Tek nešto manje, država zaradi od poreza na duhanske proizvode. Dugoročno, državna blagajna ne bi trebala biti na gubitku, a zakon možda pripomogne natalitetu. 

Samo da podsjetimo, cigarete svake godine ubiju grad veličine Gospića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene