Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Avionske karte, hoteli, večere...

Udruge traže račune na sunce: Koliko su posljednje tri vlade potrošile na službena putovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari nerado otkrivaju troškove službenih putovanja, ali dvije nevladine udruge svojom kampanjom pokušavaju ih doznati.

Avionske karte, hoteli, ručkovi, večere – nevladine udruge traže račune na sunce za posljednje tri vlade.

Pročitajte i ovo Davor Bernardić Vruća tema Lome se koplja oko Resnika, Bernardić poručio: "Nisu niti htjeli riješiti problem sve dok se nije dogodio odron na Jakuševcu" Lee Jae-myung Priznao "Ne želim da on to postane!" Muškarac optužen da je nožem izbo južnokorejskog političara: To je napravio iz suludog razloga

„Ja vjerujem da će biti otpora. Ali potrebno je objaviti podatke. Jer ako nema se što skrivati u tim podacima, nema ni razloga ne objaviti ih“, kaže Miroslav Schlossberg, voditelj u Code for Croatia.

Podaci se traže putem portala 'Imam pravo znati'. Potrebno je odabrati osobu čiji vas putni troškovi zanimaju, a na dnu teksta dodati svoje ime i adresu, potom se ulogirati ili kreirati novi korisnički račun, a sve to potvrditi putem dobivenog linka. I čekati podatke.

Za neke su premijere, sadašnje i bivše ministre građani već zatražili troškove.

Plenković 20-ak puta boravio u inozemstvu

Prema našoj računici, Andrej Plenković 20-ak je puta službeno boravio izvan Hrvatske. Najčešće u BiH i Bruxellesu, na sastancima Europskog vijeća. No, susreo se i s njemačkom kancelarkom, te ukrajinskim premijerom. Boravio je u Rimu na svečanosti Rimskih ugovora, na Malti te na gospodarskom forumu u švicarskom Davosu.

Putovao je i Zoran Milanović. Australiju i Novi Zeland porezni obveznici platili su više od 300.000 kuna.

Koliko nas koštaju saborski zastupnici – javnosti je dostupno. Predsjednik SDP-a poziva i Vladu na transparentnost.

„Svaka kuna u državnom proračunu je kuna hrvatskih građana. Javni novac je javna stvar i sve treba biti transparentno do zadnjeg detalja“, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

U dva mjeseca prošle godine povjerenici Europske komisije na putovanja su potrošili čak tri milijuna i 750 tisuća kuna. Najrastrošnija je bila povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini. Njezin put u Baku stajao je čak pola milijuna kuna. Među skupljim je i put predsjednika komisije Jean-ClaudeaJunckera. Dva dana Rima – 200 tisuća kuna troška.

Troškovi puta Predsjednice u Ameriku objavljeni nakon pritiska javnosti

Iz nevladine udruge poručuju kako je prilikom otkrivanja troškova službenih putovanja političara bilo otpora.

„Povjerenik za informiranje prvo nije htio dati te podatke. Rekli su da imaju previše administrativnih troškova, a kasnije su ipak odlučili da bi trebali proaktivno objavljivati“, kaže Schlossberg.

A tek nakon javnog pritiska objavljen je i trošak puta hrvatske predsjednice u Ameriku. Iznosio je, tvrde u njezinom uredu, oko 74.000 kuna. Iz Vlade su na naš upit poručili da će sve podatke dostaviti, prema važećim propisima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene