Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s guvernerom

Udruga Franak zadovoljna sastankom u HNB-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Udruge Franak zadovoljni su sastankom s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem, ponuđena im je stručna pomoć koju su prihvatili, a što se tiče prosvjeda o njima će odlučiti šire članstvo Udruge, izjavila je u petak nakon sastanka voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

"Hrvatska narodna banka (HNB) nam je ponudila stručnu pomoć, mi to rado prihvaćamo. Sastat ćemo se sa našim stručnim suradnicima i sa HNB-om još nekoliko puta. Dobili smo podatke koje smo tražili, naši stručni timovi to sada moraju proučiti i to je za sada to", kazala je Lucić napominjući kako su zadovoljni sastankom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uz male oscilacije" Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Boris Vujčić, guverner HNB-a Pad BDP-a 15 posto Guverner HNB-a Boris Vujčić objasnio donosi li drugi val korone rast otkaza: "Ne treba previše strašiti ljude"

Na pitanje što je sa njihovih pet zahtjeva za dugoročno rješavanje problema korisnika stambenih kredita vezanih uz švicarski franak, Lucić je kazala kako su na njih dobili pisane odgovore, proučit će ih i onda će izaći sa priopćenjem.

Što se tiče prosvjeda njih će, kako je rekla, razmotriti šire članstvo Udruge. Prosvjed će se prijaviti, ali ne moramo sad odrediti njegov datum, može biti za 10, 20 dana.

Matijašević: Guverner Vujčić straši narod

Ostavit ćemo to kao otvorenu opciju, jer ovo se mora riješiti, ne može se više dalje tako. Jer tečaj je nestabilan i tko zna što se može dogoditi, da se opet odugovlači godinu dana da se ništa ne riješi, nema smisla, kazala je.

Napominje kako su sada najbitniji postupci Vlade, da se vidi rade li na rješenju problema. Ako ne bude nikakve aktivnosti, očito da nema ni političke volje da se to riješi, istaknula je Lucić.

Koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Jurica Dobrinić je nakon sastanka u HNB-u izjavio kako su dobili podatke koji su vezani za pokrivenost izvora kredita u vrijeme kada su se oni davali na temelju kojih će napraviti analizu i vidjeti što je bilo u momentu kada su se odobravali krediti vezani uz franak.

"Jesu li banke stvarno imale pokriće za te kredite i je li su ti krediti zakonito odobravani ili ne. Dobili smo podatke i sada ćemo ih proučiti i izanalizirati", kazao je Dobrinić.

Na novinarski upit zašto su se tek sada pobunili protiv limita od milijun kuna kada je ta odredba već bila zakonu Lucić je rekla da je to iz razloga što su tražili da se ova odredba odnosi na sve.

Nije u redu da određeni dio građana snosi taj tečajni rizik. Jer mi ne znamo do koje granice će taj tečaj sutra ići, kazala je.

Na upit kako komentira opciju preugovaranja postojećih kredita uz mogućnost najma stana, Lucić je rekla kako će stav o tome donijeti kada budu poznati svi detalji vezani uz tu opciju.

Hrvatski je sabor u petak izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najdulje godinu dana, a prihvaćen je i Vladin amandman po kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosu i vrsti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene