Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljstvo nakladnika i stručnjaka

'Udžbenike biraju propali autori s političkim vezama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena ne može biti jedini kriterij za donošenje odluke o odabiru udžbenika, jer to u konačnici ugrožava njihovu kvalitetu, složili su se nakladnici, autori i stručnjaci na današnjem okruglom stolu o novom prijedlogu zakona o udžbenicima.

Okrugli stol organizirali su nakladnici, nezadovoljni novim zakonskim prijedlogom koji, ističu, uvodi duopol i ukida natjecanje među nakladnicima u proizvodnji što kreativnijeg i boljeg udžbenika. Među ostalim, njihova je zamjerka što je zakon izrađen bez konzultacije sa zainteresiranim stranama te što i dalje nema dijaloga s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, čiji se predstavnici nisu odazvali na sudjelovanje na današnjoj raspravi. Prosudba na temelju cijene omogućuje korupciju, a novi zakon fleksibilan je za sve oblike manipulacije, rekao je Daniel Žderić, direktor izdavačke kuće 'Profil International'.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Slika nije dostupna Nakladnici nezadovoljni novim zakonom 'Zbog zakona o udžbenicima ljudi će ostati bez posla'

Ocijenio je da se tim zakonskim prijedlogom povećavaju ovlasti Agencije za odgoj i obrazovanje te se 'prvi put u pedeset godina' ukidaju stručna povjerenstva. Odluke o udžbenicima donositi će djelatnici Agencije, 'većinom propali autori koji su na ta mjesta došli političkim vezama', ustvrdio je. Direktor 'Školske knjige' Ante Žužul drži da je prijedlog donesen u ozračju antinakladničke atmosfere, koja je stvorila pretpostavku da se o obrazovanju govorio kao o socijali. Ako smo i zaradili na nekoj knjizi, to smo, tiskajući knjige koje inače nitko ne bi, vratili hrvatskoj kulturi, dodao je. Žužul drži da bi, s ciljem sprječavanja 'knjigocida' trebalo još razmotriti novi prijedlog, i to 'ne samo zbog nakladnika, već i zbog uništene knjižarske mreže'.

Zakon je izrađen bbez konzultacija sa nakladnicima i stručnjacima, a ne postoji niti obostrana komunikacija s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Novi zakon ukinuo je privilegiju odabira udžbenika nastavnicima

Po riječima Marije Lugarić, saborske zastupnice SDP-a, prvi kriterij trebala bi biti kvaliteta, a pitanje udžbenika neće se riješiti bez rješavanja drugih nagomilanih problema u školstvu. Saborski zastupnik Ivan Čehok iz HSLS-a smatra kako država nema pravo na improvizacije kada je riječ o udžbenicima, no i da nakladnici nemaju pravo štititi tržište nauštrb javnog interesa. Učiteljica Vesna Marjanović rekla je da je odabir udžbenika po kojima će raditi nastavnicima bio jedan od rijetkih privilegija, a to novi zakon ukida. Svaka nova vlast nama manipulira, a promjene zakona prelamaju se preko učitelja, učenika i roditelja, istaknula je.

Ocijenivši kako je 'zlatno doba nakladništva u Hrvatskoj iza nas', profesor Slaven Letica podupro je mogućnost da nakladnici tuže državu zbog toga što im je u srpnju ukinula narudžbu udžbenika dogovorenu u svibnju, a što je dovelo do prodaje samo 50 posto tiskanih knjiga. Zakonski prijedlog je sada u saborskoj proceduri, njegovo donošenje očekuje se početkom prosinca, a odredbe bi stupile na snagu od iduće školske godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene