Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDRUGA FAB-LAB

Oni su Bolja Hrvatska: Mali učitelji podučavaju vršnjake fascinantnim modernim tehnologijama

Bolja Hrvatska: Učenici volenteri podučavaju mlade (Foto: Dnevnik.hr)
Bolja Hrvatska: Učenici volenteri podučavaju mlade (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bolja Hrvatska: Učenici volenteri podučavaju mlade (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Udrugu Fab-lab čine mladi volonteri koji svojim vršnjacima približavaju nove tehnologije. To čine po cijeloj Hrvatskoj, gdje god ih pozovu, vrlo često trošeći svoj novac i svoje slobodno vrijeme. Oni su Bolja Hrvatska.

Udruga Fab-lab uči mlade da razmišljalju o tome kako nešto mogu sami napraviti i kako to učiniti uz pomoć nove tehnologije. Tako su zahvaljujući njima, mladi Osječani naučili osmisliti, moderirati, a poslije i isprintati 3D kućicu.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina"

"3D printer može printati i hranu, može i gips, proteze, može se koristiti u medicini", govori polaznica radionice Nikolina.

Nova znanja ova djeca dobila su besplatno, i to od kolega učenika koji volontiraju.

"Lakše će prihvatiti nas koji smo isto godište da nešto podučavamo nego starije profesore", smatra volonter Robert Lešković. Tako je učiteljica i 9-godišnja Lara. "Naučila sam ih kako se crta kućica u Sketchappu", govori Lara, volonterka.

Učenici poput Roberta i Lare glavni su kotači koji pokreću udrugu Fab-lab čiji je cilj mladima približiti nove tehnologije.

"Da ne misle da se proizvodi danas samo stvaraju u Kini ili Indiji, da svoje ideje mogu pretvoriti u neke opipljive predmete", objašnjava predsjednik udruge mr. sc. Roberto Vdović.

I koristi imaju baš svi, čak i mali učitelji koji izdvajaju svoje vrijeme.

"Želimo ojačati organizacijske vještine, prezentacijske vještine, komunikacijske, pri tome i oni sami odrastaju iznutra", govori Kristina Škaler, udruga Fab-lab.

I umjesto da vlasti podrže ovakve projekte, oni nemaju ni svoj prostor. Sve im je u jednoj sobici na Arhitektonskom fakultetu, a i s financijama se krpaju.

"Dio je financiran iz europskih projekata, imamo tri europska projekta. A dio iz vlastith sredstava, prvenstveno volontiranjem", govori Vdović. Zato najmanje što bi se moglo učiniti jest olakšati im, za početak, s prostorom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene