Rano ujutro, u 5:50 sati, s novog je terminala Zračne luke Franjo Tuđman poletio prvi zrakoplov u redovitom prometu. Riječ je o letu iz Zagreba za Dubrovnik nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa.


Prvi dolazni let bio je let Qatar Airwaysa iz Dohe koji je u Zagreb sletio u 6:35 sati.

Vezani članci Testiranje projektila, ilustracija (Foto: AFP) Hutiji napali saudijsku zračnu luku Abha Zračna luka Split (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Zbog drona problemi na aerodromu: Dva zrakoplova morala sletjeti u Zadar umjesto Splita

Prebacivanjem svih operacija sa starog na novi putnički terminal te polijetanjem i slijetanjem prvih putničkih zrakoplova, tako je u ranim jutarnjim satima i službeno počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, koji je time otvoren za redoviti promet.

Prema riječima glasnogovornice Zračne luke Lidije Capković Martinek, prvog dana planirano je prema rasporedu 50 odlaznih letova i 44 dolaznih.

"Mi smo spremni", kazala je Capković Matinek za Novu TV.

Danas se, između ostalog, očekuje i slijetanje zrakoplova Air Serbie, Airbusa A330-200, najvećeg u floti te kompanije.

Iz MZLZ-a navode kako prvi dan poslovanja Zračne luke Franjo Tuđman protječe u najboljem redu, bez ikakvih smetnji ili poteškoća. Više od 6000 putnika koji će proći danas novim terminalom na ukupno 50 odlaznih i 44 dolazna leta.

"Danas je veliki dan za Zračnu luku Franjo Tuđman i izuzetno nam je drago što prvi dan protječe po planu, bez poteškoća te što su prve reakcije putnika pozitivne. S optimizmom gledamo u budućnost i zahvaljujemo Croatiji Airlines na suradnji u mjesecima pripreme koji su prethodili ovom danu", izjavio je Jacques Feron, predsjednik Uprave tvrtke MZLZ d.d., koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, te svima poželio dobrodošlicu u novi terminal.

"Ponosni smo što nakon tri i pol godine gradnje pozdravljamo prve putnike u novom putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman. Iza nas je uspješno odrađen značajan posao, no on s ovime ne prestaje, dapače, možemo reći kako je danas započela nova era zagrebačke Zračne luke“, izjavio je David Gabelica, član Uprave tvrtke MZLZ d.d., koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman

Zračna luka, koja je svečano otvorena 23. ožujka, projektirana je za primanje pet milijuna putnika.

Zračna luka u brojkama:

- 65.000 četvornih metara (4 puta više od dosadašnjeg)
- 5 milijuna putnika
- 8 zračnih mostova
- 30 check-in šalter
- 9 punktova za sigurnosnu provjeru
- 3000 metara traka za prtljagu
- 1100 parkirnih mjesta

Do nove Zračne luke dolazi se i novom cestom i to priključenjem na obilaznicu u smjeru istok ili preko Domovinskog mosta na čvor Kosnica.

Iz centra grada, konkretno s trga Bana Jelačića do Zračne luke potrebno je oko pola sata vožnje, a kod novog terminala osiguran je parking s 1100 mjesta.